Právě papoušky odchytávají hasiči z exotických zvířat nejčastěji. „Ročně jsou to přibližně čtyři případy, kdy nějaký takový vzácnější pták uletí chovateli," dodal mluvčí.

S opeřenci se hasiči setkávají poměrně často. Většinou však jde o běžné ptáky, jako jsou labutě, rorýsi nebo vlaštovky. „Jednou jsme chytali i páva. Majitel nám nakonec oznámil, že to není potřeba, zvíře se prý vždy samo vrátí," řekl Mikoška.

Kromě ptáků chovatelům často utíkají také hadi a želvy. „V Brně jsem několikrát odchytával třeba leguány, kteří můžou být až metr a půl dlouzí. Situaci občas zkomplikuje, že leguáni sedávají vysoko v korunách stromů. U jednoho, který vylezl na olši u Svitavy, jsme museli použít hasičský vysunovací žebřík," popsal Roman Zajíček z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, který se specializuje na odchyt plazů.

Odchyty zvířat• hasiči chytají nejčastěji ptáky, kteří někde uvíznou
• chovatelům na jižní Moravě uletí ročně zhruba čtyři papoušci
• majitelům často utíkají i hadi, želvy, leguáni a chameleoni
• užovky si lidé často pletou se zmijemi

V Brně se setkal i s chameleony či pavouky. „V jednom obchodním řetězci byl sklípkan, nejspíš ho sem přivezli spolu s rostlinami," dodal Zajíček.

Za množství výjezdů může i to, že lidé zvířata přesně nepoznají. „V Brně třeba nežijí zmije, nicméně lidé velmi často volají, že ji mají na zahradě. Kdykoli jsem byl letos odchytávat zmije, vždycky to nakonec byla užovka hladká," dodal specialista.

Někdy ale i takový had může vyděsit. „Poslední případ byl z minulého týdne, kdy jsem odchytával metr dlouhou samici užovky obojkové. Normálně to bývá velmi klidný had, tenhle byl ale vzteklý a agresivní, otevíral tlamu, syčel a útočil. S tak agresivní užovkou jsem se předtím nesetkal," dodal Zajíček s tím, že je pak normální, že se i takových hadů lidé bojí.

Strážníci nejčastěji chytají běžná zvířata, jako jsou kočky a psi, brněnskými ulicemi už se proháněl i skot. „Poměrně často nám lidé volají, že po stráních pod Špilberkem běhají kozy," dodal mluvčí brněnských strážníků Michal Simandl.

Nejzvláštnější zvířata, která letos v Brně veterináři spolu s policisty a hasiči odchytávali, byli losi, kteří se do České republiky v polovině června zatoulali z Polska. Kritizovaný odchyt, kvůli kterému oba zemřeli, upozornil na nezkušenost při odchytech velkých zvířat.

Změnit to chce organizace Česká krajina. Proto spolu s odborníky hlavně ze severských států připravuje manuál pro odchytávání losů. „Návod bude hotový zřejmě na konci roku," informoval ředitel Dalibor Dostál.

BARBORA TICHÁ
MONIKA KRYLOVÁ