VYBERTE SI REGION

Cíl Grand restaurant festivalu? Omezit plýtvání jídlem

Jižní Morava - Wasabi sníh, šneky s lanýžovým máslem, fenyklový krém s lososem nebo kančí svíčkovou. To a ještě mnohem víc mohou letos ochutnat návštěvníci Grand restaurant festivalu. Ten se v Brně a dalších jihomoravských městech koná už posedmé.

8.1.2016
SDÍLEJ:

Grand restaurant festival v Brně. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

První menu mohou lidé ochutnat příští pátek. Na jihu Moravy si užijí v devíti restauracích. Ani jedna z nich nechybí v letošní publikaci nejlepších podniků podle Pavla Mauera. „Řadí se proto spíše mezi ty dražší. Hlavní myšlenkou festivalu ale je, že jsme chtěli dát možnost běžným lidem, aby si sáhli na vysokou gastronomii. A za přijatelnou cenu," řekl zakladatel festivalu Pavel Mauer.

Na výběr jsou tři druhy degustací. Za nejlevnější jednochodové menu zaplatí zájemci 250 korun. Nejdražší tříchodové stojí šest set. To však bývá mezi lidmi nejoblíbenější.

Letošní ročník chce kromě nabídky kvalitního jídla také bojovat proti plýtvání potravinami. „Z výzkumů vyplývá, že až třicet procent jídla, které si koupíme nebo uvaříme, pak vyhodíme. Oslovili jsme proto kuchaře, kteří se letos festivalu účastní, aby se ve svém menu nad tím zamysleli a aby vymysleli jídlo nebo třeba jen použili jednu ingredienci, která je v souladu s bojem proti plýtvání. Příklad může být třeba, že zvadlou pažitku použijí do knedlíků tak, jak to dělaly dřív naše babičky," doplnil zakladatel akce.

výběr z jihomoravských menuBrno
Borgo Agnese - cappuccino z topinambur parfémované lanýžem
Forhaus - jihočeská kulajda s hřiby, liškami a zastřeným vejcem
Holiday Inn Brno - fenyklový krém s pošírovaným lososem
Koishi - dýňovo-jablková polévka, mušle svatého Jakuba
La Bouchée - šneci gratinovaní lanýžovým máslem
Valoria - kančí svíčková s hruškovým pyré
Pavillon - kachní prso pěti vůní po asijsku
Velké Bílovice
Na Pekárně pečený dančí hřbet s omáčkou z lískových oříšků
Mikulov
Boutique Hotel Tanzberg kaštanové pyré s čokoládou a šlehačkou

V brněnské restauraci La Bouchée se snaží neplýtvat jídlem celoročně. V souladu s tím mají na menu konfit z bio jehněčího. „Kupujeme celá zvířata a celá je taky použijeme. Maso se sní a z kostí pak uděláme vývar," zdůraznila mluvčí restaurace Lucie Frgalová.

Restaurace je součástí festivalu už od počátku jeho pořádání. Letos láká hosty kromě jiného na francouzský hruškový koláč s mandlovicí z Hustopečí na Břeclavsku.

Ne všechny restaurace se však do boje proti plýtvání zapojí. „U nás to prostě není možné. Žádné zbytky totiž nemáme," vysvětlil šéfkuchař restaurace Na Pekárně ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku Martin Čavara.

Loni se jen na jižní Moravě uskutečnily téměř tři tisíce degustací. Podle Mauera návštěvníků každoročně přibývá. Zvyšuje se zejména počet mladých gurmánů.

Autor: Hana Florianová

8.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nové kanceláře pro tisíc lidí otevřeli ve Slatině. Investor už plánuje další

Brno – Další kancelářský komplex se otevřel ve čtvrtek firmám i živnostníkům v Brně. Zájemci jej najdou v městské části Slatina kousek od brněnského letiště. Nové kanceláře ve městě rostou díky nízkým nájmům.

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovka po podzimu pouští Lacka či Vávru, přichází rychlonohý Nigerijec

Brno – Nechtějí navázat na bídný podzim. Nejvyšší představitelé brněnské Zbrojovky po skončení podzimní části první fotbalové ligy intenzivně pracují na obměně kádru. V pátek se čtveřice stávajících hráčů dozvěděla, že s nimi klub už dál nepočítá.

AKTUALIZOVÁNO

Nehoda u Lomničky: Držte se! vzkázali spolužáci. Dívka je stále ve vážném stavu

Lomnička – Nezletilá dívka, která si vážně poranila hlavu při čtvrteční dopravní nehodě u Lomničky na Brněnsku, je nadále ve vážném stavu. „Není už bezprostředně v ohrožení života, ale její stav je pořád vážný. Má poraněnou hlavu a je na umělé plicní ventilaci," uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára. Dívka leží na oddělení ARO v Dětské nemocnice v Brně. Při havárii se zranilo celkem pět mladých lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies