VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Cíl Grand restaurant festivalu? Omezit plýtvání jídlem

Jižní Morava - Wasabi sníh, šneky s lanýžovým máslem, fenyklový krém s lososem nebo kančí svíčkovou. To a ještě mnohem víc mohou letos ochutnat návštěvníci Grand restaurant festivalu. Ten se v Brně a dalších jihomoravských městech koná už posedmé.

8.1.2016
SDÍLEJ:

Grand restaurant festival v Brně. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

První menu mohou lidé ochutnat příští pátek. Na jihu Moravy si užijí v devíti restauracích. Ani jedna z nich nechybí v letošní publikaci nejlepších podniků podle Pavla Mauera. „Řadí se proto spíše mezi ty dražší. Hlavní myšlenkou festivalu ale je, že jsme chtěli dát možnost běžným lidem, aby si sáhli na vysokou gastronomii. A za přijatelnou cenu," řekl zakladatel festivalu Pavel Mauer.

Na výběr jsou tři druhy degustací. Za nejlevnější jednochodové menu zaplatí zájemci 250 korun. Nejdražší tříchodové stojí šest set. To však bývá mezi lidmi nejoblíbenější.

Letošní ročník chce kromě nabídky kvalitního jídla také bojovat proti plýtvání potravinami. „Z výzkumů vyplývá, že až třicet procent jídla, které si koupíme nebo uvaříme, pak vyhodíme. Oslovili jsme proto kuchaře, kteří se letos festivalu účastní, aby se ve svém menu nad tím zamysleli a aby vymysleli jídlo nebo třeba jen použili jednu ingredienci, která je v souladu s bojem proti plýtvání. Příklad může být třeba, že zvadlou pažitku použijí do knedlíků tak, jak to dělaly dřív naše babičky," doplnil zakladatel akce.

výběr z jihomoravských menuBrno
Borgo Agnese - cappuccino z topinambur parfémované lanýžem
Forhaus - jihočeská kulajda s hřiby, liškami a zastřeným vejcem
Holiday Inn Brno - fenyklový krém s pošírovaným lososem
Koishi - dýňovo-jablková polévka, mušle svatého Jakuba
La Bouchée - šneci gratinovaní lanýžovým máslem
Valoria - kančí svíčková s hruškovým pyré
Pavillon - kachní prso pěti vůní po asijsku
Velké Bílovice
Na Pekárně pečený dančí hřbet s omáčkou z lískových oříšků
Mikulov
Boutique Hotel Tanzberg kaštanové pyré s čokoládou a šlehačkou

V brněnské restauraci La Bouchée se snaží neplýtvat jídlem celoročně. V souladu s tím mají na menu konfit z bio jehněčího. „Kupujeme celá zvířata a celá je taky použijeme. Maso se sní a z kostí pak uděláme vývar," zdůraznila mluvčí restaurace Lucie Frgalová.

Restaurace je součástí festivalu už od počátku jeho pořádání. Letos láká hosty kromě jiného na francouzský hruškový koláč s mandlovicí z Hustopečí na Břeclavsku.

Ne všechny restaurace se však do boje proti plýtvání zapojí. „U nás to prostě není možné. Žádné zbytky totiž nemáme," vysvětlil šéfkuchař restaurace Na Pekárně ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku Martin Čavara.

Loni se jen na jižní Moravě uskutečnily téměř tři tisíce degustací. Podle Mauera návštěvníků každoročně přibývá. Zvyšuje se zejména počet mladých gurmánů.

Autor: Hana Florianová

8.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Šéfkuchař David Viktorin z brněnské restaurace Rynk.

Od sporáku chystá hokejový turnaj. Jednou ho chce pořádat i na náměstí Svobody

Ilustrační foto.
7

Zákaz vjezdu starým autům. Brno zvažuje nízkoemisní zónu uvnitř velkého okruhu

Lepší podmínky pro starší lidi: v domovech přibude 200 míst, rozšíří Seniorbus

Brno - Zlepšení životních podmínek starších lidí slibují brněnští radní. Letos proto rozšíří Seniorbus, spustí službu Tísňové volání nebo proškolí praktické lékaře. V budoucnu navýší kapacity domovů důchodců o dvě stě míst. Shodli se na tom v úterý.

Zimní údržba lodí: téměř 300 kilogramů barvy. Na přehradu vyjedou 22. dubna

Brno /VIDEO/ – Devětačtyřicet kilogramů barvy spotřebuje brněnský dopravní podnik na zimní údržbu každé z šesti lodí plující v sezoně po hladině Brněnské přehrady. V zimním období plavidla natírají jejich posádky a lodě získají nátěr v bílé, černé, modré a červené barvě.

Byl jsem uťáplý, přiznává Nečas. Po pauze se konečně cítí takový jako předtím

Brno – Škola, autoškola, reprezentační a extraligový hokej. To je i pro osmnáctiletého mladíka zápřah. Útočník brněnské Komety Martin Nečas nyní zvládá několik věcí zároveň a do extraligových zápasů získal novou chuť, poté co v prvním únorovém týdnu před reprezentační přestávkou vynechal dvě utkání Komety.

Odvrácení stávky řidičů autobusů? Schůzky nikam nevedly, tvrdí odboráři

Jižní Morava – Schůze, které měly zamezit stávce řidičů autobusů, nepřinesly žádné výsledky, zní z řad odborářů. Na odvrácení krize dali úřadům čas do 15. března. „Budeme jednat čtyřiadvacet hodin denně s kýmkoli, kdo situaci pomůže vyřešit. Stávka je pořád reálná možnost," uvedl předseda odborářů Luboš Pomajbík.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies