S informací přišel server idnes.cz. Podle lednické kastelánky Ivany Holáskové šlo o bleskovou akci. „Po krátkých přípravách byl štáb zase hned pryč," uvedla.

Kromě Francouze Rena točili herecké osobnosti z Číny. „Strávili u nás jeden den, něco ale natáčeli také ve Valticích a Praze. Pro náš zámek to znamenalo omezení v podobě dvoudenního uzavření skleníku. Místo z toho vyšlo bez úhony. Jsme na filmaře zvyklí, natáčí se tam často. Umíme si to pohlídat," doplnila Holásková.

TAKÉ V SALONU VÍN

Vyjma Lednice se natáčení týkalo také zámku ve Valticích, tamních prostorů Salonu vín a památky Tři Grácie.

O co vlastně ve filmu jde? „Dobrodruzi jsou romantická akční komedie umístěná do prostředí francouzské riviéry, Paříže a Šanghaje. Příběh vypovídá o trojici čínských zlodějů, kteří ukradnou šperky filmové hvězdě během festivalu v Cannes. Chytí je francouzský policistka a krásná agentka ze Šanghaje," stojí v oficiálním dokumentu štábu. Režisérem snímku je Stephen Fung.

Ač šlo v Lednici o krátkou zastávku, návštěvu filmařů si tam pochvalují. „Pro zámek jde o prestiž. Zviditelnění v zahraničí. Produkce navíc platí nájem, takže je to i ekonomický přínos. Škoda jen, že herec Reno zrovna ve scéně v Lednici nehrál, trošku jsme byli zklamaní," přiznala kastelánka s pousmáním.

BOBULE I SATAN

Břeclavsko slouží filmovým i seriálovým kamerám pravidelně. Nedávno tam vznikali například seriáloví Vinaři, o něco dřív filmové Bobule. Ve Valticích pak Saša Rašilov a spol. natáčeli pohádku Sněžný drak. Lednický zámek zase hostil štáb filmu Satan přichází.

Podle Niny Kuhnové z břeclavského muzea a galerie je region pro filmové kamery přitažlivý především unikátní krajinou. „Ať už jde o vinohrady, lesy nebo další přírodu. To vše dělá jižní Moravu krásnou. Navíc 
v kombinaci se spoustou slunečných dnů se už pomalu blížíme Provence," přirovnala Kuhnová. Roli podle ní hraje rovněž množství památek.