Ministerstvo totiž kraji pošle přes 135 milionů korun. „Výměna starých kotlů za nové a ekologičtější je přínosem pro nás pro všechny, protože právě lokální topeniště se zásadním způsobem podílejí na znečištěném ovzduší," vysvětlil ministr životního prostředí Richard Brabec. Pro domácnosti to znamená další šanci získat dotaci na nový plynový kondenzační kotel, tepelné čerpadlo, kotel na biomasu či automatický kombinovaný kotel.

Pravidla pro udělování dotací se tentokrát ale změní. Nově nemohou lidé získat příspěvek na moderní kotle na uhlí. „Byl o ně minimální zájem," dodal ministr Brabec.

Brabcův úřad ale zároveň také zastropoval výši dotace. „Zajistíme ji tím, že kotle nebudou zbytečně předražené, ale na žadatele to zároveň nebude mít dopad," uvedl náměstek sekce evropských fondů ministerstva Jan Kříž.

Jihomoravský kraj nyní připraví projekt, který pak úředníci podají k odsouhlasení na ministerstvo. „Po jeho schválení můžeme vypsat vlastní dotační výzvu. Předpokládáme, že vše stihneme v druhé polovině roku," nastínila mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

O využití kotlíkových dotací dříve uvažoval například Radim Klíma ze Sokolnic na Brněnsku. „Chtěl jsem pořídit kondenzační kotel na plyn, ale dotace měla být jen dvacet procent. Musel bych sehnat různé posudky a dokumentace, to by se mi ve výsledku nevyplatilo," řekl Klíma.

Žadatelé mohou v nové výzvě získat až 120 tisíc korun na tepelná čerpadla nebo kotle na biomasu se samočinnou dodávkou paliva. U těch s ručním dodáváním je maximální dotace o dvacet tisíc nižší. Až pětadevadesát tisíc korun mohou získat lidé při pořízení plynového kondenzačního kotle a na kombinovaný kotel pro uhlí a biomasu jsou dotace ve výši pětasedmdesáti tisíc korun.