VYBERTE SI REGION

Dary prezidentovi? Popelníky, vína a pálenky

Jižní Morava – I přestože od Vánoc uplynul už více než měsíc, prezident Miloš Zeman si ze své tří denní cesty jižní Moravou odvezl dárku nespočet. Mezi ty, které ho potěšily nejvíc, patřily především láhve jihomoravských vín či regionálních pálenek.

27.1.2016
SDÍLEJ:

Prezident Zeman v Mikulově.Foto: DENÍK/Attila Racek

Speciálně pro prezidenta například vypálil slivovici předseda představenstva společnosti Liko-S Libora Musila. Na otázku prezidenta kolik má procent odpověděl, že dvaapadesát. Ideální hodnota je však podle Miloše Zemana jednapadesát a půl. Dokáže si s tím však poradit. „Když ji nechám chvíli odvětrat, hodnota o ono půlprocento klesne. Vy jste ji s láskou připravil a a já ji pak s láskou vypiji," řekl.

Z jižní Moravy si odvezl prezident opět i čtyři popelníky. Hned první den dostal v společnosti ČKD Blansko takový, který připomínal zmenšeninu turbíny, jejichž navrhováním se lidé ve firmě zabývají.

Od Haška uzeniny

Víno i popelník pak dostal na rozloučenou i třetí den v mikulovském hotelu Zámeček, kde poobědval. „Máme pro něj několik darů. Mezi nimi například speciální broušené lahve se sloganem a také zajímavý popelník vytvořený na dančích lopatách," uvedl ředitel hotelu Josef Ševčík. Vínem a židlochovickými uzeninami jej obdaroval v sále zastupitelstva kraje v pondělí hejtman Michal Hašek. „Jejich konzumací potvrdím teorii o tom, že uzeniny nejsou karcinogenní," přijímal dary prezident Zeman.

Celou sadu vín převzal od studentů valtické vinařské školy, kteří jej vítali v tradičních krojích. „Prezidentovi jsme předali bednu s věnováním, víny a ovocnými pálenkami z naší školy," poznamenala ředitelka školy Ivana Machovcová.
Nejvíce prezidenta ale překvapilo mikulovské biovíno. „Ještě nikdy jsem ho nepil, ale všechno je jednou poprvé. Doufám jen, že není od takzvaných ekoteroristů," řekl.

Autor: Alžběta Nečasová, Redakce

27.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies