Tak přece. Centrem Břeclavi projde pochod demonstrantů. Radikálních.

Aby se od pondělí avizovaná demonstrace v neděli uskutečnila, museli organizátoři poslat do středy oficiální oznámení. Stalo se. Na břeclavskou radnici doputovalo s podpisem Dělnické mládeže. Jde o občanské sdružení lidí od patnácti do pětatřiceti let sympatizujících s krajně pravicovou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti.

„Už nyní jsou posílené hlídky v ulicích, předpokládám, že v neděli se do toho ještě zapojí pomoc z krajských oddělení,“ informovala ve středu dopoledne referentka břeclavské radnice Eliška Windová.

O pár hodin později zasedlo na radnici vedení města společně se zástupci strážníků a policie.

„Nasadíme do ulic všechny strážníky a techniku, kterou máme. Budou tu také republikoví policisté z jihomoravského kraje. Jasně říkám, Břeclav si rozbít nenecháme. A už vůbec ne od lidí odněkud ze severních Čech. Po akci se seberou a pojedou pryč,“ vzkázal šéf břeclavské městské policie Stanislav Hrdlička.

Pochod je reakcí na nedělní surové zmlácení patnáctiletého chlapce, kterého napadla trojice útočníků kvůli cigaretě. Pravděpodobně Romů. Hoch skončil s těžkým zraněním v břeclavské nemocnici, kde mu lékaři museli odoperovat ledvinu.

Demonstranti se vydají od vlakového nádraží k náměstí Tomáše Garriguea Masaryka a zpět. Akce se může uskutečnit v podstatě po celý den, organizátoři oznámili dobu od osmi hodin ráno do devíti večer.

Představitelé břeclavského IQ Roma servisu žádají, aby lidé mírnili pokusy o násilnosti a projevy nesnášenlivosti.

„Lidsky rozumím a podporuju aktivity Břeclavanů, kteří chtějí nedělním pochodem vyjádřit zděšení a zároveň podporu pro Petra i jeho rodinu. Vážně však vyzývám organizátory této akce, aby případné projevy nebyly na úkor bezpečnosti jakéhokoli člověka nebo skupiny,“ uvedla vedoucí pobočky Karolina Rejlková.

Na webových stránkách radnice-litvinov.cz se objevilo prohlášení Dělnické strany sociální spravedlnosti pro severní Čechy. Její zástupci odmítají, že by pochod znamenal jakékoliv obavy z násilností.

„Podporujeme aktivity občanů Břeclavi, kteří chtějí pochodem protestovat proti brutálnímu kriminálnímu činu. Vyzýváme všechny členy a příznivce k účasti na této akci. Je nutné říci jednou a pro vždy všichni společně: Stop černému rasismu!“ stojí v prohlášení.

V Břeclavi se kromě pochodu uskuteční také další akce podporující napadeného hocha. Na sociální síti se objevila výzva s názvem Nedělní oběd – za bezpečnost v našem městě. Dojde k ní v parku před gymnáziem.

Středečního zasedání zastupitelstva se zúčastnil také jihomoravský hejtman Michal Hašek a zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková.