Ve spolupráci s kyjovskými základními i středními školami chtěli vytvořit pomocí nafukovacích balonů z nebe viditelný živý vlčí mák. Právě ten je symbolem Dne veteránů. „Balonků jsme měli k dispozici 2 033, dávali jsme jeden každému účastníkovi. Několik jich ale ještě před začátkem prasklo, ty jsme nahradili. Zůstalo nám jich pětapadesát," spočítal ředitel a zakladatel muzea Petr Něnička, který připomínkový akt pořádal.

Pouhým vytvořením živého máku ale akce nekončí. „Balonky jsou potištěné a děti si je mohou vzít domů. Tam si jich třeba všimnou rodiče a také si vzpomenou na předky, kteří například někde sloužili a povědí o nich svým dětem," vysvětlil Něnička.

Kromě prokázání úcty válečným veteránům pojal Něnička akci i jako osobní protest proti zneužití jedenáctého listopadu a hlavně jedenácti hodin a jedenácti minut pro propagaci svatomartinských vín. „Víno mám rád, ale tohle je celosvětový svátek válečných veteránů," zdůraznil Něnička. V České republice je Den veteránů významným dnem od roku 2001.

Pozvání přijala také pozorovatelka OSN Petra Kudová, která se zúčastnila čtyř misí v Bosně a Hercegovině, v Sierra Leone, v Libérii a Středoafrické republice. S sebou měla i Lvíčka Míru. „Moje předešlé mise byly vojenské, ale díky Lvíčkovi Mírovi, což je projekt Military muzea, jsme mohli pro misi ve Středoafrické republice zapojit i humanitární část. V České republice se vybíraly peníze, které jsme utratili za potřeby pro sirotky a nemocné děti," řekla Kudová.

Pamětní akce se zúčastnili téměř všichni žáci a studenti Základní školy Jana Ámose Komenského a Dr. Joklíka, pomohli i studenti Klvaňova gymnázia a Střední zdravotnické školy. Někteří přišli i v uniformách. „V tento den máme možnost si připomenout oběti světových válek a také uctít válečné veterány současných i minulých konfliktů. V této době jsou dost opomínaní," řekl osmnáctiletý student Jakub Novák oblečený ve stejnokroji 
československé finanční stráže.

Ze Základní školy Jana Ámose Komenského přišlo zhruba šest set žáků, téměř všichni kromě těch nejmenších. „S muzeem jsme již dříve spolupracovali. Má se na Martina slavit jenom nové víno? Je potřeba zavzpomínat si i na vážnější věci," přiblížil ředitel školy Jan Navrátil.

Na Den veteránů do Kyjova zavítal i prezidentský kandidát Michal Horáček.