Podobným případům měla v budoucnu zabránit novela zákona. Dokument však stále leží ve sněmovně a čeká na schválení. „Novela se s připomínkami vrátila a dál se nic neděje. Snad se v nejbližší době posuneme dál a poslanci se materiálem začnou zabývat," řekla advokátka nyní.

Pokud zákon schválí, nebude možné po dítěti dluh požadovat. „Zákon ale nebude platit pro děti zadlužené ještě předtím, než začala novela platit. 
V takovém případě by mohly žádat o prominutí, o kterém by rozhodovala obec," vysvětlila Vlachová.

Děti nejen z jižní Moravy se tak stále můžou stávat dlužníky. Některé se tomu ale vyhnou. „V roce 2013 vydal brněnský magistrát vyhlášku, která od poplatků osvobodila děti v sociálních a zdravotnických ústavech," informoval mluvčí magistrátu Pavel Žára. Poplatky se nevztahují ani na třetí a další dítě v rodině. Přesto magistrát eviduje za minulý rok celkově přibližně čtyřicet tisíc dlužníků. „Nerozlišujeme ale, jestli dluží nezletilý nebo dospělý," upozornil Žára.

Děti se dostávají do problémů nejčastěji kvůli nezaplaceným poplatkům za pobyt v nemocnici. „Setkáváme se s případy, kdy musíme provést i exekuci. Ale jsou spíš výjimečné. Nemůžeme však nic dělat, o exekuci nerozhodujeme my, ale soudy nebo obce," vysvětlil za Exekutorskou komoru David Sahula.

Dluhy dětí za odpad se pohybují kolem pěti tisíc korun. „Mnohem vyšší jsou například vůči dopravním podnikům," upozornila advokátka Vlachová. Tam se částky za nezaplacené pokuty můžou vyšplhat až na několik desítek tisíc korun.

Brněnský dopravní podnik za minulý rok eviduje přes čtyři tisíce nezletilých neplatičů. „Přes tři tisíce z nich však dluh zaplatí do třiceti dnů. Jde většinou jen o zapomenutou předplatní jízdenku. Při jejím dodatečném předložení do pěti dnů cestující zaplatí jen padesátikorunu," vysvětlila mluvčí podniku Linda Hailichová.

Zbylých víc než tisíc dlužníků řeší podnik společně s odborem sociální péče brněnského magistrátu. „Informují zákonné zástupce o případu a vyzvou je k zaplacení. Pokutu nenavyšujeme o cenu za poslání výzvy," doplnila mluvčí.

Úspěšnost vymáhání je podle ní problematická, protože 
z velké části jde o děti ze sociálně slabých rodin. „Na uvedené výzvy reaguje přibližně dvacet procent zástupců. Část 
z nich dluh zaplatí a část dohodne splátkový kalendář," řekla Hailichová.

O dluzích vědí také v dětských domovech. „Ty za poplatky za komunální odpad jsou letitý problém. Má je každé třetí dítě, o které se staráme," uvedla Dagmar Coufalová z brněnského dětského domova Dagmar.

Snaží se dětem s dluhy pomáhat. „Řešíme to individuálně. Kontaktujeme rodiče a snažíme se je upomínat. Žádáme taky o prominutí," sdělila Coufalová. Podle ní vždy závisí na vyhlášce v dané obci, každá může situaci řešit jinak.

EVA NAGYOVÁ