Suché počasí posledních týdnů přitom houbám příliš nepřálo. „Letošní jaro a počátek léta patřily na jižní Moravě k nejsušším za poslední roky. Většina jarních druhů hub zcela chyběla nebo se některé objevily jen sporadicky. Z oblíbených hub se to dotklo zejména čirůvek májovek," uvedl Vladimír Antonín z brněnské houbařské poradny.

Špatný rok potvrzují i prozatimní zkušenosti houbařů. ,,Zatím jsem při svých obchůzkách nenarazil ani na jednu houbu," řekl houbař Dušan Tichý z Chudčic na Brněnsku.

Listnaté lesy

V první polovině roku jsou tradičním místem pro sběr hub listnaté lesy. „Letos však houby rostou i v jehličnatých porostech na Vysočině, zejména na prosvětlených okrajích lesa a podél širších lesních cest," podotkl Antonín.

Zkušení houbaři však spoléhají na svá tajná místa, kde se houbám dařilo pravidelně. „Nejraději chodím u nás na vesnici nad hájenku, o tomto místě ale ví mnoho místních. Ovšem musím říct, že každý, kdo tam přijde, s prázdnou nikdy neodejde. Mám ale i jedno velmi tajné místo, o kterém vím jenom já a jedna moje kamarádka," řekla houbařka Marie Doubková ze Sentic na Brněnsku.

Například na Hodonínsku mohou lidé narazit na velkou vzácnost. V místních lesích totiž roste hlíva chlupatá. „Na území Moravy je problém ji najít a v Čechách se naposledy objevila před více než padesáti lety," upozornil ratíškovický mykolog Václav Koplík.

Podle něj není letošní sezona ještě ztracená. „Hřiby mohou růst ještě v polovině listopadu. Ideální sběračské počasí je vlhko a teploty okolo dvaceti stupňů. Nedá se to ale říct o všech houbách. Třeba hřib královský nebo satan má raději vyšší teploty," podotkl.

Není jich sice zatím mnoho, ale do brněnské houbařské poradny už přišlo několik houbařů, kteří si nebyli úplně jistí, co si vlastně z lesa donesli. „S jedovatými houbami se lidé v poradně objeví častěji, než bychom očekávali. Ve většině případů to však nejsou ty nejjedovatější druhy, jako je například muchomůrka zelená. Obvykle je to pečárka zápašná, třepenitka svazčitá, ale i silněji jedovatá muchomůrka tygrovaná," podotkl Antonín.

Krajská rychlá záchranná služba zatím letos nikoho s vážnou otravou odvážet nemusela. „Ročně míváme zhruba deset případů vážnějších otrav, ale nikdo ještě nezemřel. Většina lidí má jen zažívací obtíže a zvládne se sama dopravit do nemocnice," informovala mluvčí záchranářů Barbora Zuchová.

Podle Koplíka si nezkušení houbaři často pletou prudce jedovatou muchomůrku tygrovanou s jedlým žampionem. „Muchomůrka má bílé lupeny, zatímco u žampionu jsou vždy tmavé. Lidé tomu nevěnují pozornost. Jedlý žampion má ještě dva jedovaté dvojníky, a to žampion zápašný a perličkový. Ty se dají poznat podle toho, že po rozříznutí žloutnou a smrdí svítiplynem. Jedlý žampion polní nebo ovčí voní po anýzu," vysvětlil Kopilík.

Většina houbařů sází v lese na jistotu. ,,Otravy houbami se bojím, proto sbírám pouze houby, které zaručeně poznám. Nejčastěji babky, bedle a praváky," dodal houbař Tichý.

Šest houbových receptů

Houbový guláš

(podle blanenské šéfredaktorky Leony Paroulkové)

- 900 g očištěných hub
- 100 g másla, 150 g cibule
- 2 lžičky sladké papriky
- 3 stroužky česneku
- špetka kmínu, sůl a pepř
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce rajského protlaku
- půl litru hovězího vývaru
- sladká smetana, majoránka

V kastrolu rozehřejeme 2/3 másla, osmahneme cibuli, přidáme kmín, česnek a nakrájené houby. Osolíme, opepříme a podusíme 10 minut. Houby zaprášíme moukou. Přidáme papriku a protlak. Za minutu podlijeme vývarem. Vaříme 15 až 20 minut. Zbývající máslo rozpustíme a zpěníme na něm lžičku papriky. Přilijeme zbytek vývaru, krátce povaříme a nalijeme na guláš. Pět minut povaříme.

Guláš se špekovými knedlíky

(podle šéfkuchaře Dušana Macinka z Lednice)

- 500g hub lišky
- 1 lžíce sádla
- 2 cibule
- 2 bílé papriky
- 1 lžíce mleté papriky
- 2 stroužky česneku
- 100 ml smetany
- 50g parmazánu
- majoránka, sůl
- 2 lžíce hladké mouky sádla na jíšku

Na sádle orestujeme cibuli a česnek. Přidáme nakrájené houby a osolíme. V druhém kastrole si orestujeme čerstvé papriky a zasypeme mletou paprikou. Až se z hub odpaří voda, přidáme orestovanou papriku a jíšku. Ochutíme majoránkou a povaříme. Přidáme parmazán a zalijeme smetanou. Podáváme se špekovými knedlíky.

Houbová směs na topinky

(místní recept)

- 1 kg krájených hub
- 3 červené papriky
- 4 cibule
- kečup
- rajčatový protlak
- sůl
- popřípadě feferonky nebo česnek

Houby pokrájíme na kousky a povaříme asi dvacet minut v hrnci se slanou vodou. Cibuli a papriky nakrájíme nadrobno a společně podusíme. Do této směsi pak přidáme povařené houby, kečup a protlak. Celé jídlo pak dochutíme solí, pepřem. Případně můžeme podle chuti přidat feferonky nebo pomačkaný česnek. Připravenou směs nakonec plníme do menších skleniček a sterilujeme. Díky tomu je možné jídlo použít po celý rok.

Topinka lapky Raťky

(recept podle ratíškovických houbařů)

- sádlo
- cibule
- směs hub
- papriky
- pepř
- polévkové kostky

Připravíme si sádlo, nakrájenou cibuli, houby na nudličky (směs hub, čím víc druhů tím je jídlo pikantnější), nakrájené papriky (červenou, zelenou i mírně pálivou), pepř a polévky v kostce či podobné koření. Na rozpálené sádlo dáme dusit cibuli. Pak přidáme na nudličky nakrájenou papriku a po chvilce i houby. Po 10 minutách přidáme polévkové kostky podle množství připravované směsi a necháme přejít varem, vydusíme, případně dochutíme pepřem. Směs dáme na topinky.

Růžovky se skořicí

(podle dlouholetého houbaře Josefa Kalouska)

- růžovky
- mouka
- vejce
- strouhanka
- tymián
- skořice
- kvalitní olivový olej

Kloboučky obalíme klasickým způsobem v mouce, vajíčku a strouhance. Změna bude v tom, že do rozšlehaného vajíčka přidáme tymián a skořici, což zvýrazní výslednou chuť. Důležité je smažit houbový řízek na mírném plameni, aby byla ztráta šťávy minimální. Rozhodně se nesmí používat sádlo, ideální je opravdu kvalitní olivový olej. Nejlepší přílohou jsou vařené brambory, ale smažené houba se výborně hodí i k obyčejnému krajíci chleba.

Zapečený bulgur se žampiony a bešamelem

(brněnský kuchař Milan Václavík)

- tři hrsti bulguru
- čtyři žampiony
- máslo
- pepř
- sůl
- malá cibule
- bešamelová omáčka

Bulgur podusíme v rendlíku s máslem, dokud nezměkne. Na másle zpěníme na kostky nasekanou cibulku a spolu s ní orestujeme čtvrtky připravených žampionů. Když žampiony chytí barvu, důkladně je promícháme s bulgurem. Výslednou směs osolíme, opepříme a vložíme na vymaštěný plech. Vše zalijeme bešamelovou omáčkou a pečeme v troubě, dokud se na povrchu nevytvoří krusta. Příprava jídla trvá přibližně hodinu a čtvrt.

PETRA KOZLANSKÁ
EVA NOVÁČKOVÁ