Kraj je tak čtvrtý nejzadluženější v České republice. „V porovnání s minulými roky ale zadluženost Jihomoravanů klesá. Zatímco v roce 2014 byl jejich průměrný dluh 39 200 korun, loni se částka snížila na průměrných 28 863 korun," vypočetla Markéta Fixová ze společnosti Kruk.

Podle odborníků dluhy nejvíc vznikají a rostou o vánočních svátcích, kdy si lidé často půjčují velké sumy na dárky pro své blízké. Pak ale zjistí, že úvěry se příliš navýšily a dlužníci už je nedokážou splatit.

dluhy v kraji - průměrná výše dluhu Jihomoravanů: 2014: 39 200 korun, 2015: 28 863 korun
- podíl zadlužení v kraji: muži 59 procent, ženy 41 procent
- podíl zadlužení v ČR: muži 52 procent, ženy 48 procent
- dluhy má 10 procent Jihomoravanů
- loni začalo dluhy splácet 27 procent dlužníků
Zdroj: Kruk

Vánoce jsou podle ředitele Nebankovního registru klientských informací Jiřího Rajla největší svátky v roce, ale také období, které nejvíc láká k nákupům na dluh. „Bohužel proto v této době hrozí největší riziko pádu do dluhové pasti," poznamenal Rajl.

Radost z dárků tak často střídají potíže. „Půjčovat si na vánoční dárky považuji za nerozumné. Potěšit lze přece blízké i jiným způsobem než drahým zbožím na úvěr. Stačí nějaká nepředvídatelná událost, kvůli které se dlužníkovi sníží příjmy, a rázem se může dostat do problémů se splácením," komentovala prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková.

Raději sloučit

Specialisté tvrdí, že nejhorší řešení problémů je nic nedělat. „Existují dvě metody, které mohou ulehčit situaci dlužníka. Refinancování, tedy nahrazení již existujícího úvěru jiným, výhodnějším, který dlužník uzavře u nového poskytovatele. A konsolidace, což je sloučení několika půjček do jedné," informovala finanční specialistka Pavla Rýznarová.

Podle Fixové ze společnosti Kruk loni začalo svůj dluh umořovat pouze sedmadvacet procent dlužníků, přičemž ženy jsou disciplinovanější. „Splácet začalo devětadvacet procent žen, ale jen čtyřiadvacet procent mužů," porovnala Fixová.

Zatímco v České republice je podíl zadlužených mužů a žen vyrovnaný, Jihomoravský kraj je výjimka. „Podíl zadlužených mužů je devětapadesát procent oproti jedenačtyřiceti procentům žen," upřesnila.