„Je těžko vylíčit nelíčenou, ale strhující nádheru chvíle, kdy i otrlý dech se zajíká, nevěda, zda ho překonalo opojení zraku či sluchu. Vše jásá, prapory vlají, květy voní a slunce se radostně směje," zaznamenal do Pamětní knihy města Hodonína jeho tehdejší kronikář, jak pohnutá chvíle to byla. Ve čtvrtek 14. června uplyne šestašedesát let, kdy druhý prezident Československé republiky Edvard Beneš navštívil poprvé Hodonín. A hodonínský archiv při této příležitosti připravil výstavu.

Návštěva prezidenta byla významnou událostí nejen pro obyvatele Hodonína, ale také pro lidi z okolí. Všichni chtěli vidět prvního muže republiky a jeho šarmantní choť, která doprovázela manžela na všech důležitých společenských akcích. „Svým laickým a hlavně lidským přístupem k politice naučila Hana Benešová manžela, že je nutné občas vnést do jednání i chvilku uvolnění a pohody. Ke všem, bez ohledu na jejich společenské postavení, se chovala velmi pozorně a mile, proto byla lidmi velmi milována a obdivována," řekla ředitelka Státního okresního archivu Hodonína Galina Rucká.

Prezidenta v Hodoníně uvítal starosta Dobrovolský spolu se starostou Holíče, místopředsedou starostenského sboru hodonínského okresu a předsedou starostenského sboru okresu strážnického pány Škrovánkem, Hromkem a Stanislavem. Po proslovech navštívil Beneš Dům umělců. Pak konvoj dvaceti aut projel špalírem lidí lemujících Švehlovu, dnešní Národní třídu a ulici Dolní Valy k dívčí měšťanské škole, na jejímž místě stál rodný dům T. G. Masaryka. „Hodonínské děti mají tu česť, jaké nemají dítky odjinud: jsou rodáky Tomáše Masaryka. Pro jeho jméno, pro to, co vykonal nejen pro nás, ale pro všechno lidstvo, pro mír, pro lásku člověka k člověku, proto, abychom si druh druha vážili, zná vás a zná vaše město jako jeho rodiště celý vzdělaný svět. Musíte být hodny svého rodáka. Vezměte si z něho poučení, že s houževnatostí, poctivostí, pravdou může z nás každý a můžete i vy dojíti od nejmenších počátků k největším cílům," pronesl tehdy Edvard Beneš k dětem.

Prezident Edvard Beneš s chodí při své první ze tří návštěv Hodonína v roce 1936.

Prezident navštívil ještě hodonínský veslařský klub a pak už ho nedočkavě vyhlíželi lidé na náměstí u radnice. „Edvard Beneš a první dáma pozdravili obyvatele Hodonína. Prezident dojat milým přijetím pak přímo z budovy radnice volal do zámku v Lánech a tlumočil T. G. Masarykovi pozdrav jeho rodného města," přiblížila historické okamžiky ředitelka archivu. Před třináctou hodinou se Edvard Beneš a jeho doprovod rozloučili a dnešní Velkomoravskou ulicí odjeli směrem na Břeclav.

Dokumenty a fotografie, které zachycují nejen první návštěvu Edvarda Beneše, ale i další dvě, jež podnikl v roce 1945 a 1947, si mohou nyní zájemci prohlédnout v hodonínském archivu. Ten u příležitosti oslav Mezinárodního dne archivů připravil výstavu fotografií a textů z městských kronik nazvanou Tři návštěvy Edvarda Beneše. Kromě toho si mohou zájemci prohlédnout na počítači i filmový záznam z první Benešovy návštěvy 14. června.

Navíc se přesně v tento den uskuteční v archivu Den otevřených dveří. „Návštěvníci si mohou prohlédnout zajímavosti uložené v depozitech, jako jsou nejstarší městská privilegia, pečetidla a razidla, klíč od hodonínské radnice, hodonínské znakové privilegium, pozemkové knihy, první výtisk Slovácka z roku 1907, městské kroniky, alba forografií, sbírku fotografií z roku 1968 a mnoho jiného," vyjmenovala Galina Rucká.

Zájemci o prohlídku se tak dostanou i do jinak nepřístupných depozitářů a seznámí se s prací archivářů a historií hodonínského archivu. Prohlídky depozitářů s průvodcem začínají 14. června v 10.00, 14.00 a 16.00. Výstava Tři návštěvy v archivu potrvá až do 30. června.