Nejpropracovanějším systémem rozdělování dotací na jižní Moravě se chlubí Brno. Alespoň slovy místopředsedy sportovní komise Pavla Sázavského. „Jsme jedno z mála měst s konkrétním systémem rozdělování peněz. Jsme v tom maximálně průhlední a spravedliví," zdůraznil Sázavský.

Pevná desetina

Brno letos zavedlo přidělování pevné části dotace navazující na rozpočty klubů. Podle nich jsou kluby rozdělené do pásem. A dostanou vždy desetinu peněz z horní hranice svého pásma. Dalším měřítkem je marketingový koeficient. Ten říká, jak moc klub město reprezentuje.

Sportovní kluby tento způsob vítají. „Postoupili jsme do první ligy a máme díky tomu více peněz," uvedl ředitel fotbalové Zbrojovky Brno Vlastimil Ostrý.

Spokojené jsou i menší kluby. „Bez pomoci města by spousta menších klubů byla v ohrožení," řekl předseda basketbalistek Valosunu Brno Richard Foltýn.

Opozice ovšem považuje systém za nespravedlivý. „Některý klub dostane deset procent rozpočtu, jiný až pětačtyřicet. Navíc je neprůhledný marketingový koeficient," uvedl šéf opozičních zelených Martin Ander.

S tím Sázavský nesouhlasí. „Některé sporty jsou pro město důležité. Jiné méně. Například národní házená není tak atraktivní jako hokej," řekl.

Systém dotací letos měnila i Břeclav. „Některým klubům dotační smlouvy skončily. Letos požádají o nové, ale už ne na tak dlouhou dobu," uvedl vedoucí ekonomického odboru břeclavské radnice Ladislav Vašíček.

V Hodoníně zapojují dotace klubům do rozpočtu. A mezi kluby rozdělují i grantové poukázky. „Schvalujeme je v dubnu," poznamenal Marián Maňák z ekonomického odboru radnice.

I hodonínské kluby jsou rády za alespoň nějaké peníze. „Hokej je drahá záležitost. Je dobře, že je dotace účelová a na výstroj, dopravu, ostrahu a led," řekla předsedkyně zdejšího hokejového klubu Jana Gajošová.

Doporučení na nic

Ve Znojmě mají největší kluby příspěvky od města přímo určené v rozpočtu. Menší oddíly se o dotace ucházejí. To kritizuje opoziční zastupitel a sportovec Květoslav Svoboda. „To, komu dotaci dát, doporučuje komise. V ní sedí i bývalí sportovci a funkcionáři. Ale rada si pak často rozhoduje po svém," zdůraznil.

Podobný systém funguje ve Vyškově. Tam si ale sportovci nestěžují. „Jsme rádi aspoň za to, co dostáváme," řekl předseda tamního atletického klubu Jiří Hajzler.

Zatímco ve všech ostatních městech dostávají největší kluby miliony korun, v Blansku je to nanejvýš 150 tisíc. „Město pod sebe ale převedlo tři největší sportoviště. Platí  jejich provoz a klubům tak dává slevu dohromady tři a půl milionu korun," zdůraznil místostarosta Jiří Crha.

CELÉ TÉMA O DOTACÍCH SPORTU V KRAJI NAJDETE VE ČTVRTEČNÍM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST