VYBERTE SI REGION

Ekofarem přibývá, za deset let je jich šestkrát víc

Vyškovsko – Když se Zdeněk Pehal před sedmi lety rozhodl začít v Nemojanech chovat daňky, měl jedenáct zvířat. Nyní má stádo o dvaačtyřiceti kusech. K chovu zřídil i uzenářskou výrobu a ze zvěřiny dělá rozmanité výrobky. Jeho farma je jednou ze sedmnácti na Vyškovsku, které se řadí mezi ekozemědělské. Podle údajů ministerstva zemědělství jich v regionu každoročně přibývá.

29.2.2016
SDÍLEJ:

Daněk. Ilustrační foto.Autor: archiv Deníku

Neodrazují je ani přísné podmínky, které musí jako ekofarmáři splňovat. Třeba právě nemojanský statek plánuje, že začne chovat víc druhů zvířat než jen daňky. Chce se vrátit k chovu králíků, hus a krůt. „Před lety jsme od toho ustoupili kvůli stavbě farmy. Teď bychom to chtěli obnovit. Ale rozšiřovat se nehodláme. Bylo by to na úkor kvality, což rozhodně není naším cílem. Další zvířata chceme pořídit hlavně z důvodu, aby u nás bylo živěji," dodal Pehal, jehož podnik je jediným v okrese, který zpracovává maso ze zvěřiny.

Zájem o produkty podle něj neklesá. „Prodáváme ale také pečivo a mléčné výrobky. Ty však kupujeme od jiných farmářů. Co se týká zákazníků, trend je dnes takový, že si lidé rádi přijedou pro kvalitní výrobky. Skoro každá rodina má minimálně jedno auto. A když vědí, že je v okolí k dostání něco takového, zajedou raději k nám než do supermarketu," podělil se o zkušenosti Pehal.

Uzeninu přímo od zemědělce si jezdí kupovat třeba Hana Pavlínová z Vyškova. Považuje ji za mnohem zdravější. „Farmář, kterého jsem si oblíbila a věřím mu, například do šunky nedává tolik soli, což oceňuji. Dost hlídám i obsah takzvaných éček v potravinách. Mám malé děti, chci jim dávat to nejlepší. Uzeninu téměř nejíme, a když už se ji rozhodnu koupit, nevadí mi připlatit si. Navíc šunky, které jsou k dostání v běžných obchodech, rozhodně nejsou tak chutné," zhodnotila žena.

Pro získání předpony eko-, kterou se pyšní stále víc farem v republice, musí být splněno obrovské množství pravidel daných zákonem. Zemědělci například nesmějí používat chemické postřiky, umělá hnojiva, speciální požadavky jsou kladené i na krmiva. „Používání léčiv je povolené jen v omezeném množství. Jsou stanovené i požadavky na původ zvířat, která mají do eko- chovu přijít. Je zakázaný chov drůbeže v klecích, uvazování zvířat. Naopak je nutné poskytnout jim výběh, pastvu," vyjmenoval některé ze základních podmínek mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.

Umožnit zvířatům žít přirozeně bylo podle pracovnice Lenky Floriánové jedním z důvodů, proč vznikla ekofarma Jalový dvůr nedaleko Bučovic. Zaměřená je na ovce a jejich prodej k dalšímu chovu. Odvézt si odtamtud výrobky nicméně není možné. „Co se u nás vypěstuje, jde na krmení zvířat. Lidé, kteří k nám přijedou, se u nás nicméně můžou ubytovat a odpočinout si v prostředí venkovské farmy. Nabízíme například i vyjížďky na koních," přiblížila Floriánová s tím, že na statku se stále něco rekonstruuje. „Jde o starší areál, pořád je potřeba dělat nějaké opravy," doplnila pracovnice.

Jestli farmáři dodržují všechny podmínky pro ekozemědělství, hlídají čtyři organizace. Kontroly a certifikace dělají každoročně přímo v areálech. „Jde o soukromé společnosti pověřené Českým institutem pro akreditaci a certifikaci v ekologické produkci. Ministerstvo zemědělství nad nimi dělá dozor. Kromě každoročních kontrol mají inspektoři povinnost dělat i ty neohlášené a u specifického procenta i namátkový odběr vzorků," zmínil Jordán.

Autor: Michaela Martínková

29.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Letní tábory: osm desítek kontrol a dvě pokuty za nedostatky při stravování

Jižní Morava – Především čistota ubytování a správné stravování dětí zajímaly Krajskou hygienickou stanici při kontrolách pobytových letních táborů v Jihomoravském kraji. Od začátku prázdnin do poloviny srpna jich hygienikové zkontrolovali osm desítek. Žádnou z akcí nezakázali, ve dvou případech si pořadatelé vysloužili pokutu a správní řízení za osm tisíc korun.

OBRAZEM: Herci se předvedli v japonském stylu

Brno – Tak trochu exoticky si v brněnské zeměpisné šířce mohli připadat ve středu večer lidé v Místodržitelském paláci na Moravském náměstí. V Moravské galerii tam herci Malého divadla kjógenu sehráli hned několik krátkých scének. Kjógeny jsou přitom krátké komické japonské výstupy. „Už jsem viděla podobné hry před tím, takže jsem věděla, do čeho jdu. Věřím ale, že pokud někdo vidí kjógen poprvé, může jej to překvapit," narážela návštěvnice Tereza Malá na východoasijský humor.

Otravy? Lidé jsou naprosto nezodpovědní, říká mykolog Vladimír Antonín

Jižní Morava /ROZHOVOR/ – Houbařská sezona je v plném proudu a sběrači na jižní Moravě můžou být přece jen spokojenější než loni. „Úroda je rozhodně lepší, přesto ale celkově hub moc neroste," shrnuje mykolog Vladimír Antonín z botanického oddělení Moravského zemského muzea v Brně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies