Dluh čtyřiasedmdesát milionů má i vůči společnosti Amper Market, která elektřinu dodávala. „Podali jsme žalobu k obvodnímu soudu v Praze o pět milionů korun, bude to ale ještě víc," sdělil předseda představenstva Amper Market Jan Palaščák.

Jednou z poškozených obcí je například Lipov na Hodonínsku. Obecní kasa přišla o 290 tisíc korun. „Podali jsme ke krajskému soudu žádost o platební rozkaz. Nyní máme smlouvu s Energií Pro, na kterou přešla od Energií pod kontrolou. Bylo to ale o nás bez nás. Příští rok ji vypovíme. Vyúčtování elektřiny máme nově čtvrtletně a raději doplácíme na nižší zálohy, než abychom zase měli přeplatek," popsal zkušenost starosta Miloslav Jagoš.

74 302 336korun dluží Energie pod kontrolou dodavateli elektřiny

O jednasedmdesát tisíc korun přišly také Nebovidy na Brněnsku. „Budeme se připojovat k insolvenčnímu řízení. Společnosti jsme věřili, protože v jejím vedení zasedali zástupci měst a obcí," vysvětlil starosta Milan Mojžíš.

V dozorčí radě zasedal například místostarosta Moravského Krumlova a krajský zastupitel Zdeněk Juránek. Ten je mezi žalovanými. „Je to právo Amper Marketu, budu adekvátně reagovat. Nemyslím si, že bych udělal něco špatně," okomentoval Juránek.