Odborníci z krajské hygieny nepřišli ani za dva týdny na to, co střevní potíže způsobilo. „Souhrnné výsledky testovaných surovin stále nejsou k dispozici. Je možné, že zkoumání bude u konce v úterý odpoledne," naznačila zástupkyně ředitele Krajské hygienické stanice v Brně Hana Pokorná.

Vše o případu najdete ZDE

Ve znojemské nemocnici přesto změnili jídelníček a vyloučili z něho kuřecí maso. „Kuře jsme nahradili krůtou," potvrdila mluvčí nemocnice Marcela Půčková.

Jak Znojemský deník Rovnost zjistil, také fotbalisté z Hradce Králové, kteří se ve Znojmě nakazili, jedli kuřecí maso v jedné ze znojemských restaurací. „Měli jsme všichni drůbeží plátek, který byl na pohled propečený. Onemocnělo nás šest, ale tehdy jsem to spíše sváděl na pizzu, kterou jsme si koupili do autobusu," sdělil lékař hradeckého fotbalového týmu Stanislav Šopák.

Jeden z jeho svěřenců dokonce skončil na kapačkách a lékaři u něj potvrdili infekční onemocnění. „Může se jednat o střevní infekci typu salmonelózy. Společným jmenovatelem je většinou shodná strava, jako u hradeckých fotbalistů. Příznaky se projeví celkem brzo, což se u hráčů i stalo.U sportovců zhoršuje stav skutečnost, že bakterie napadnou unavené tělo," vysvětlil lékař Pavel Kosina.

Epidemie mezi personálem znojemské nemocnice propukla uprostřed druhého zářijového týdne. Nikdo z pacientů se tehdy naštěstí nenakazil. Důvodem bylo to, že strava, kterou jedli zaměstnanci, není určená pro přepravu v boxech na jednotlivá oddělení.

Kromě stávající změny jídelníčku musí nyní pacienti v nemocnici počítat s tím, že dostanou balenou snídani a veškerá práce v kuchyni navíc podléhá zvýšenému hygienickému dohledu. „Zkoumání mohou trvat do konce týdne, jak mi sdělili na Krajské hygienické stanici," podotkla Půčková.

Ve stejný čas, jako zaměstnanci nemocnice, měla problémy i znojemská firma Tamura. „Kolabovala výroba, dvacet nebo třicet lidí najednou volalo, že nepřijde do práce kvůli střevním potížím," sdělila jedna ze zaměstnankyň.

Několik dní poté, co lékaři a zdravotní sestry onemocněli, nemocnice zveřejnila inzerát, že hledá kuchaře. „Je to souhra náhod a hledání nových zaměstnanců s epidemií nijak nesouvisí. Kuchařů je nedostatek a jedná se o průběžné doplňování personálu v kuchyni," přiblížila mluvčí nemocnice Půčková.

Nikdo z nakažených zaměstnanců nemocnice nebyl se svými potížemi hospitalizován. Podle Půčkové se případná nákaza z jídla možná projevila současně se střevní chřipkou, která v těchto dnech ve Znojmě řádí.

Nemocnice má přes tisíc zaměstnanců a onemocněla tedy asi desetina z nich.