Jedná se o projekt společenské odpovědnosti ERA, který podporuje neziskové a příspěvkové organizace a jejich drobné projekty (do hodnoty 100 000 Kč) z devíti pilotních regionů. Patří mezi ně i jižní Morava.

Mimo jiné jde o opravu věže hustopečského kostela. Ta shořela v roce 1959 a jeho následné násilné demolici se podařilo díky statečnosti několika občanů zachránit malou část mobiliáře, do kterého patří čtyři oltářní sochy: sv. Vít, Ludmila, Petr a Pavel. Ty jsou provizorně umístěny v kapli na Křížovém kopci v Hustopečích. V současné době jsou v havarijním stavu. Sochy jsou památkově chráněné a jejich stav vyžaduje neodkladně odborné restaurátorské ošetření. Dosud získané prostředky nestačí k smysluplnému zahájení restaurátorských prací. Proto místní žádají o podporu tohoto projektu.

Římskokatolická farnost v Pravlově zase žádá o opravu kaple v Kupařovicích. Kaple je od roku 1958 zapsána na seznamu nemovitých kulturních památek České republiky. Stavba není prozatím staticky narušena, nedochází tedy k jejímu „sedání", ale z důvodu chybějící údržby a dlouhodobého působení povětrnostních vlivů došlo k silnému narušení fasády a střešních tašek, které má za následek poškození cihelného zdiva, jeho vlhnutí a následné drolení. Pokud nedojde k provedení nové fasády a střechy kaple, které zabrání dalšímu působení vody, hrozí v blízké době narušení statiky kaple a její zhroucení. V rámci občanské iniciativy bude kaple zrenovována v souladu s požadavky památkářů.

Sdružení pro obnovu památek Moravy chce opravit tříbokou poklonu v Onšově na Znojemsku. Ta je pozdně barokní památkou s dekorativní malířskou výzdobou z konce 18. století. Představuje zajímavý doklad lidové zbožnosti inspirovaný řemeslnou profesionalitou panského prostředí. V současné době je tříboká poklona v Onšově zařazena mezi nejvíce ohrožené památky na Znojemsku. Omítky a zastřešení jsou váž-ně narušené, téměř zanikla dekorativní malířská výzdoba i kovaný křížek. Největším problémem je ovšem statické narušení poklony.

Projekt záchrany a obnovy tříboké poklony v Onšově bude spojen se snahou zvýšit zájem o obec, která je součástí turistických tras na Vranovsku. Projekt bude zaměřen i na získání informací o historii tříboké poklony v Onšově. Do projektu bude aktivně zapojen starosta obce Onšov, občané, občanské sdružení, které žádá o grant, i občanské iniciativy v blízkém okolí, případně na Znojemsku; nebude opomenut ani sakrální charakter památky, která bude po případné obnově vysvěcena.