O svém hlasování ve volbách stále není přesvědčený třeba Jaroslav Slavík z Brna. „Evropský parlament mi připadá jako zbytečná instituce bez pravomocí. Teplé místečko pro politiky. Nevím, jestli je v tom chci podporovat," řekl.

Podobně je na tom Karel Drobný ze Žďáru nad Sázavou. Ale ten je už rozhodnutý. „Volit chodím jen do městského zastupitelstva, to má smysl. Vím, koho volím a potom také vidím, co na radnici dělá," prohlásil sedmadvacetiletý elektrikář. Z českých europoslanců zná jen jednoho. „Iva Strejčka. A to jenom proto, že je od nás," dodal s úsměvem Drobný.

Naopak vzorná volička je Jarmila Konečná ze stejného města. „Nešla jsem hlasovat, jen když jsem ležela v nemocnici. A jednou jsem byla za dcerou v Anglii. Chodit k volbám by ale mělo být povinné," nechala se slyšet bývalá učitelka.

Podle politologů by asi jen takové nařízení přitáhlo k urnám víc hlasujících do evropských voleb. „Voliči v nich dlouhodobě mají mnohem nižší morálku. A to ve všech zemích unie. I když se účast u jednotlivých národů liší. Například na Slovensku je mnohem nižší než ve Francii," konstatoval Michal Pink z brněnské Masarykovy univerzity. Podle něj není naděje, že letos přijde voličů víc.

Vzdálená Evropa

Změna v přístupu k eurovolbám by se líbila jediné nynější jihomoravské zástupkyni v parlamentu Zuzaně Brzobohaté. Sociální demokratka chce letos svůj mandát obhájit. „Lidé podle mě stále nevnímají důležitost Evropského parlamentu. Částečně to je tím, že je to nová instituce. K volbám půjdeme teprve potřetí. Další věc je malý zájem médií o činnost parlamentu. Lidem je tak Evropa vzdálená, přestože se jich fakticky hodně dotýká," upozornila zástupkyně ČSSD.

Odmítla přitom názory, že instituce je jen trafika pro politiky a nemá opravdovou moc. „Evropský parlament zasedá častěji než ten náš. Domů jezdíme jenom na víkend. A pravomoci posílila Lisabonská smlouva. Třeba při schvalování rozpočtu už nemáme jen poradní slovo, ale rozhodujeme," ujistila. Dodala přitom, že evropské zákony pak zavádějí do své legislativy i členské státy. A dotýkají se tedy všech.

Za svůj největší úspěch Brzobohatá označila zamítnutí udělení výjimky z listiny práv a svobod. Tu si vymínil prezident Václav Klaus před podpisem Lisabonské smlouvy. „Podařilo se mi přesvědčit kolegy, aby výjimku zamítli. I tak lze rozhodování v Evropě ovlivnit. I když nemůžeme navrhovat zákony," řekla.

Mnohem pesimističtější je po dvou volebních obdobích v Evropě vysočinský poslanec Ivo Strejček z ODS. Ten už svůj mandát obhajovat nechce. „Když jsme před deseti lety vstupovali do Evropského parlamentu, měli jsme zajímavý seminář s Markétou Pitrovou, opravdu špičkovou znalkyní Evropské unie. Na konci semináře zaklapla desky, podívala se na nás a řekla: Nechci vám brát optimismus, ale v tom kolosu se toho nic moc nedá udělat. Teď je můj hlavní dojem, že měla pravdu," řekl Strejček.

Evropský parlament označil za pouhou hru. „Je to karikatura demokratického parlamentu," je přesvědčený.

Eurovolby. Infografika