Celá sezona bez padesátimilionové expozice Napoleon-Austerlitz? I takový strašák budí ze spaní vedení Slavkova u Brna. Díky expozici se mohli návštěvníci zámku přenést do doby před víc než dvěma sty lety, teď budou možná další rok čekat, až se brány bývalých zámeckých koníren znovu otevřou veřejnosti.

Kauza leží na Krajském soudě v Brně, začíná se prakticky od nuly. „Bude totiž potřeba udělat k celé věci znalecké posudky. To je ale časově velmi náročná záležitost. Je proto potřeba počítat s tím, že soud rozhodne až na konci roku," řekla k řešení sporu o autorská práva k expozici a údajně jejím nekvalitním zpracováním mezi společností AusterlitzPro a Slavkovem u Brna mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková.

Nechtějí ustoupit

Pro město by to znamenalo další komplikaci. Předběžné opatření, kterým expozici dočasně zavřel Vrchní soud v Olomouci, totiž bude platit i v průběhu soudního řízení. „Předběžné opatření by mohlo přestat platit v případě, že by žalující strana nepodala včas návrh na zahájení soudního řízení. To se ale nestalo. Předběžné opatření tak platí dál," vysvětlil mluvčí olomouckého vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Vyplývá z toho tedy, že opatření pravděpodobně zanikne až s rozhodnutím krajského soudu, ke kterému se spor vrátil. „Ukončení jeho platnosti je možné třemi způsoby. Nejrychlejší by bylo, pokud by předseda senátu usoudil už v průběhu procesu, že už neplatí podmínky, pro které bylo o opatření rozhodnuto," naznačil mluvčí soudu.

To by však muselo vedení Slavkova učinit kroky, které po něm společnost AusterlitzPro požaduje. Město si však doposud stojí za svým, že k pochybení nedošlo.

Druhá možnost je, že soud dá zapravdu žalující straně. „Třetí pak neúspěch žalující strany. V tom případě by byl postup stejný jako v předešlém případě. Pokud by se navrhovatel odvolal, což je možné, zrušení předběžného opatření se tím oddálí," konstatoval Lichnovský.

Napoleonská expozice v datech:• květen 2009: zahájení příprav
• prosinec 2010: zahájení stavebních prací
• prosinec 2012: zahájení instalace
• květen 2013: slavnostní otevření, pár dní poté podává společnost AusterlitzPro návrh na projednání sporu ke Krajskému soudu v Brně
• července 2013: Deník Rovnost přichází s informací, že firmě SKR Stav měl k zakázce na zhotovení expozice pomoci náměstek hejtmana Václav Božek
• 17. října 2013: město na základě rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci expozici uzavírá. Zámek ruší nasmlouvané prohlídky
• 12. listopadu 2013: Krajskému soudu v Brně dorazil další návrh na projednání sporu od společnosti AusterlitzPro. Rozhodnutí má padnout koncem roku.

Ve vzduchu tak visí promarnění celé turistické sezony. Expozici, která oficiálně otevřela loni v květnu, navštívily podle ředitele zámku Aleše Šilhánka před jejím uzavřením přes čtyři tisíce lidí. Zdá se, že dosáhnout alespoň stejného čísla, je teď utopie. „Žádost o projednání věci dorazila od žalující strany už 12. listopadu. Do této chvíle se toho ale v celé kauze mnoho nestalo. Zaslali jsme dokumenty žalované straně, samotnou věc ale zatím soud neprojednával," informovala Sedláčková.

Délka platnosti předběžného opatření nepřekvapila jednatele společnosti AusterlitzPro Miroslava Jandoru. „Je to sice dlouhá doba. Stejně dlouho jsme ale upozorňovali město, že expozice není v pořádku. Je jisté, že opatření bude platit až do vynesení pravomocného rozsudku, nebo do chvíle, kdy se s protistranou dohodne," řekl.

Ze strany města podle něj už padl jeden návrh na mimosoudní vyrovnání. „Z našeho hlediska nesplňoval ani zdaleka to, co by měl. Žaloba je totiž postavená tak, že vyžadujeme omluvu za porušení autorských práv, protože jsme byli městem postavení do pozice těch, co působí potíže bez toho, aby k tomu měli důvod. Trváme také na podepsání licenční smlouvy," upozornil Jandora.

Že může soud trvat měsíce, zaskočilo představitele města. „Říct už teď na začátku roku, že se rozhodne za tak dlouho, je z mého pohledu tristní. Že spor není jednoduchý, je jasná věc. Na druhou stranu ve srovnání s mnoha jinými kauzami, které soudy v naší zemi řeší, je to pořád poměrně malá záležitost. Je to dílo, které jsme vytvořili v průběhu loňského roku, a myslím proto, že by soud měl spor vyřešit rychleji, nebo se o to alespoň snažit," prohlásil místostarosta Slavkova u Brna Jiří Doležel.

Další postup radnice, případně, co by celoroční zavření expozice pro město znamenalo, komentovat nechtěl.

Město může aspoň těšit, že mu nehrozí odebrání dotací. Jejich poskytovatel měl totiž v podmínkách dotačního programu fungování expozice aspoň pět let. „S příjemcem dotace jsme v kontaktu a jsme pravidelně informovaní o vývoji situace okolo projektu Stavební úpravy předzámčí zámku – Napoleonská expozice. Délka lhůty pro přerušení udržitelnosti projektu není nijak omezená. I v případě, že by soud skutečně rozhodl až koncem roku, to tedy neznamená větší riziko odejmutí dotace. Udržitelnost projektu se posune o dobu uzavírky," potvrdila mluvčí Regionálního operačního programu Jihovýchod Kateřina Dobešová.