Kolektivizací a návratem k totalitě nazývá hlavní pořadatel Mikulovských vinných trhů Josef Ševčík nový projekt garance soutěží vín v České republice. Je pod ním podepsané Národní vinařské centrum ve Valticích a Svaz vinařů České republiky. „Dneska přece funguje tržní ekonomika. Buď je člověk schopný, nebo neschopný. A ne aby někdo někoho omezoval," prohlásil Ševčík.

Soutěže zařazené v novém projektu:
∙ Salon vín – Národní soutěž vín ČR
∙ Oenoforum
∙ Vinum Juvenale
∙ Meditrina – ženy vína
∙ Soutěž o zlatý pohár Víno a delikatesy
∙ O hustopečskou pečeť
∙ Vinařské Litoměřice
∙ Valtické vinné trhy
∙ Jarovín Rosé
∙ Cuvée Ostrava
∙ 30 vín Modrých Hor
∙ Grand Prix Vinex

Dále se připravují do zapojení do soutěží:
∙ Festwine
∙ Král vín ČR
∙ Národní soutěž vín – podoblastní kola (oblast Čechy a oblast Morava – podoblasti znojemská, mikulovská, velkopavlovická a slovácká)
∙ Biovíno roku
∙ Vinum Gradecense

Cílem projektu je sjednocení podmínek pořádání a hodnocení soutěží vín v České republice. „Nastavením pravidel napříč soutěžemi chceme odlišit kvalitní, certifikované soutěže od těch, které tato kritéria nesplňují. Zároveň si od toho slibujeme posílení důvěry spotřebitelů v ocenění z vinařských soutěží," vysvětlil ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

ŠEVČÍK BY ODMÍTL

Autoři plánu si dávají za cíl rovněž sjednotit limity pro udělování medailí a ocenění. „Medaile v nepřeberném a nepřehledném počtu soutěží různých úrovní mohou ztrácet vypovídací hodnotu. Díky certifikaci soutěží medaile naplní smysl své existence a budou garantovat kvalitu," doplnil Krška.

V projektu je prozatím zařazených dvanáct vinařských soutěží, dalších pět se připravuje na zapojení. Mikulovské vinné trhy, které patří se zhruba jedenácti sty vzorky k největším výstavám v republice, v seznamu nefigurují. Ševčík by však stejně takovou nabídku odmítl. „Tuším, že jim vadí, že všichni degustátoři u nás nemají zkoušky. Já oponuju tím, že třeba na Valtické vinné trhy zase nechtějí někteří vinaři dávat vzorky, protože je tam padesát procent sommeliérů ze škol. Pro mě je však zkušený vinař, který pozná sirky a těkavky, lepší hodnotitel, než nějaký mladý ze školy," má jasno Ševčík a doplňuje, že zkoušky nemají ani někteří renomovaní vinaři.

Krška potvrzuje, že Mikulovské vinné trhy nesplňují kvalitativní kategorie jako ostatní soutěže. „Ať z hlediska degustátorů nebo z pohledu udělovaných medailí. Organizátoři je tam udělují už od osmdesáti bodů, což je lepší průměr. Přitom medailemi by měla být oceněná pouze nadprůměrná vína," ozřejmil Krška.

JEN SE ZKOUŠKOU

Program má mezi vinaři své zastánce. Patří mezi ně i Bronislav Vajbar z Rakvic. „Jsme rádi. Vítáme, že konečně dojde k sjednocení soutěží do jedné roviny. Právě jejich nejednotnost mě trápila. Soutěže měly individuální podmínky pro udělování medailí, nyní bude stejně ceněná ta z Jarovínu Rosé i třeba Valtických vinných trhů," řekl Vajbar.

Vzorky mají hodnotit výhradně kvalifikovaní degustátoři. „Jsou to většinou sklepmistři či sommeliéři, ale to je jen základ. Dále musí absolvovat dvoudenní školení podle evropských norem. To je zakončené jednodenním teoretickým i praktickým testem. Úspěšnost u zkoušky je méně než padesátiprocentní," upozornil Krška.