Hašek s Tejcem ve svém rezignačním projevu odsoudili kampaň, která se proti nim spustila, když po volbách vyzvali předsedu strany Bohuslava Sobotku k odstoupení a především když vyšlo najevo, že se tajně sešli s prezidentem Milošem Zemanem. „Na setkání levicových politiků s levicovým prezidentem republiky nevidíme nic špatného. Bohužel tato kampaň splnila účel a zakryla debakl ČSSD i české levice v předčasných volbách," řekl Hašek, který opustil post prvního místopředsedy, ale poslaneckého mandátu se nevzdal.

Hašek zároveň v pátek vyzval k odstoupení i další členy vedení strany. „Vyzýváme k převzetí spoluodpovědnosti za výsledek voleb zejména místopředsedu odpovědného za volební kampaň Milana Chovance a místopředsedu odpovědného za přípravu volebního programu Lubomíra Zaorálka," dodal Hašek.

Sobotka, který tak zřejmě definitivně ustál povolební boj o křeslo budoucího premiéra, považuje odstoupení Haška, Tejce a Škromacha za odpovídající reakci. Zaorálek a Chovanec ale ve vedení zůstanou. „Nesouhlasím s tím, aby sociální demokracie rozbila celé vedení tak, aby strana zcela ztratila schopnost vést jednání a sestavit příští vládu," komentoval Sobotka.

Podle politologa Lubomíra Kopečka neznamená páteční rezignace pro Haška, Tejce a Škromacha politický konec. „Všichni tři mají mají ještě možnost se vrátit, ale v nejbližší době to zřejmě nebude," podotkl politolog.

Minulost a budoucnost Haška, Škromacha a Tejce.

Jihomoravští sociální demokraté se v minulých dnech postavili většinou na Sobotkovu stranu a odstoupení části vedení vítají. „Myslím, že Tejc i Hašek měli odstoupit už dávno. Schůzka v Lánech byla pouze vrcholem toho, co dělali delší dobu. Jejich kariérismus a chtivost byly do nebe volající. V případě Lán jim asi pouze nedošlo, jaký dosah jejich jednání tentokrát může mít. Nedomysleli, že Miloš Zeman se jich nijak zastávat nebude. Jejich projevy ale na druhou stranu ve skutečnosti nemusí nic znamenat a lze jen těžko odhadovat, jaká řešení mají v záloze. Věřit těmto lidem by se mohlo ukázat jako velká chyba," konstatoval jeden z místopředsedů Okresní organizace ČSSD Vyškov Jiří Ziegler.

Podle starosty Blanska a čerstvě zvoleného poslance Lubomíra Toufara je potřeba stranu sjednotit. „Nelíbil se mi způsob, jak udělali obětního beránka z Bohuslava Sobotky. Přišlo mi to jako podpásovka. Vyloučit ho z týmu při povolebním vyjednávání a zatloukat o schůzce u prezidenta mi nepřipadne jako férové jednání. Celá ta aféra mi přijde nešťastná, jenom nás oslabila. Pokud máme být silní, musí se něco změnit už na krajské úrovni. Rozštěpenost na dvě křídla není dobrá," řekl.

Za Sobotkou stáli celou dobu Mladí sociální demokraté, kteří například uspořádali demonstrace v Praze a Brně na jeho podporu. „Za příčinu volebního neúspěchu považuji nejednotnost. Lidé, kteří budou kandidovat na místopředsedy, by měli stát za předsedou. Tím, že jsme se postavili za Sobotku, jsme chtěli dát najevo, jaké chování v politice považujeme za správné," poznamenal předseda jihomoravských Mladých sociálních demokratů Michal Škerle.

JAK ŠEL ČAS…
Sobota 26. října
- ČSSD vyhrála volby do Sněmovny. Zisk 20,45 procenta hlasů ale znamenal její nejhorší výsledek ve volbách v ČR. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka oznámil, že přes tento výsledek nepočítá s rezignací a hodlá vést přípravy na jednání o vládě.
- Místopředsedové ČSSD Michal Hašek, Milan Chovanec a Zdeněk Škromach, bývalý předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc a jihočeský sociálnědemokratický hejtman Jiří Zimola se sešli s prezidentem ČR Milošem Zemanem na tajné schůzce v Lánech.

Neděle 27. října
- Hašek prohlásil, že kdyby on byl předsedou ČSSD a strana ve volbách dostala 20,5 procenta hlasů, odstoupil by z funkce. Sobotka označil Haškův výrok za alibismus.
- Server Česká pozice informoval o tajné schůzce části špiček ČSSD s prezidentem.
- Brněnský primátor Roman Onderka navrhl předsednictvu ČSSD, aby vyzvalo Sobotku k rezignaci. Návrh schválilo 20 ze 33 členů předsednictva, v grémiu (nejužším vedení) byl poměr pět ku třem ve prospěch Sobotky. Sobotka rezignovat odmítl. Širší vedení ČSSD také Sobotku vyřadilo z povolebního vyjednávacího týmu.
- Prezident Zeman řekl, že by na Sobotkově místě rezignoval.

Pondělí 28. října
- Sobotka prohlásil, že by Zeman neměl zasahovat do poměrů v ČSSD a výzvu k rezignaci označil za pokus o puč a mocenské převzetí strany. Oznámil též, že povede vlastní jednání o vládě.
- Na podporu Sobotky se v Praze sešla asi tisícovka lidí. Podporu mu vyjádřilo i několik předních politiků ČSSD, včetně předsedy Senátu Milana Štěcha, a odborář Jaroslav Zavadil.
- Sobotka se odmítl zúčastnit předávání státních vyznamenání na Pražském hradě.

Úterý 29. října
- Sobotka svolal na 10. listopadu ústřední výkonný výbor strany, jenž by mělo rozhodnout o jeho setrvání ve funkci.
- Z povolebního vyjednávacího týmu ČSSD nejprve odstoupili místopředsedové Zaorálek a Chovanec a posléze i Hašek a Tejc.
- Senátorský klub ČSSD vyjádřil Sobotkovi "plnou podporu".
- Poslanci ČSSD zvolili šéfem svého klubu Jeronýma Tejce a přijali výzvu, aby se Sobotka účastnil jednání o vládě.
- Místopředseda Chovanec potvrdil sobotní schůzku vlivných členů strany se Zemanen. Hašek o ní mluvil jako o fámě.
- Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a místopředsedkyně ANO Věra Jourová řekli, že o spolupráci chtějí jednat se Sobotkou.

Středa 30. října
- Chovanec v narážce na Haška prohlásil, že ve vedení strany nemůže zůstat člověk, který lže o schůzce u prezidenta. Hašek, Tejc, Škromach a Zimola poté setkání s hlavou státu potvrdili. Výzvu předsedy Senátu Štěcha k odstoupení z vedení ČSSD Tejc, Hašek i Škromach odmítli; Zimola prohlásil, že je připraven rezignovat, pokud ho vyzve krajský výbor strany. Tejc televizi Prima řekl, že schůzku inicioval prezident, kancléř Vratislav Mlynář naopak tvrdil, že prezident schůzku nesvolal.
- Na podporu Sobotky se v Brně sešlo přibližně 500 lidí. Na transparentech žádali odchod "zrádců a pučistů".

Čtvrtek 31. října
- Sobotka prohlásil, že chce, aby "pučisté" odstoupili z vedení strany.
- Grémium ČSSD nesestavilo nový vyjednávací tým. Do zasedání ÚVV 10. listopadu tak vede jednání Sobotka.

Pátek 1. listopadu
- Sobotka řekl, že účastníci schůzky zůstanou ve stínové vládě, v té skutečné ale zasednou až na Chovance jen stěží.
- Krajské organizace ČSSD v Olomouckém a Karlovarském kraji podpořily Sobotku. V následujících dnech Sobotku podpořily v všechny krajské organizace ČSSD.

Sobota a neděle 2. a 3. listopadu
- Chovanec prohlásil, že lánskou schůzku inicioval Hašek. Na setkání se podle Chovance ale o Sobotkově svržení nejednalo. Cílem prý bylo ukázat, že má Hašek svůj tým.

Pondělí 4. listopadu
- Sobotka znovu vyzval Haška, Škromacha a Tejce k odchodu z funkcí ve vedení strany.

Úterý 5. listopadu
- Prezident Zeman se poprvé veřejně vyjádřil k lánské schůzce. Pokládá prý za "poněkud komické", že ji účastníci z ČSSD tajili. Zopakoval své dřívější stanovisko, že jednáním o sestavení vlády pověří toho, koho mu vítězná strana doporučí.

Čtvrtek 7. listopadu
- Zdeněk Škromach rezignoval na funkci místopředsedy ČSSD.

Pátek 8. listopadu
- Hašek a Tejc oznámili, že rezignují na funkce ve vedení strany. Za hlasováním předsednictva, které se postavilo proti Sobotkovi, si stojí. K vyvození zodpovědnosti vyzvali i místopředsedy Milana Chovance a Lubomíra Zaorálka.