Představitelé vojenských historických klubů označují normu za nesmyslnou. „Připomíná mi to situaci, kdy Unie řešila zakřivení banánů," poznamenal prezident společnosti AusterlitzPro Miroslav Jandora. Její členové každoročně rekonstruují slavnou bitvu tří císařů u Slavkova.

Jak přesně se nová směrnice projeví v praxi, ještě není jasné. Česká republika ji musí zapojit do své legislativy. „Nicméně podle toho, co víme, to vypadá, že se zruší kategorie D pro palné zbraně," uvedl prezident Středoevropské napoleonské společnosti Jakub Samek. Do skupiny D se řadí třeba zbraně starších systémů, černopraché a jednoranné.

Červená na semaforech v nočním provozu v Brně.
Konec červených v noci na semaforech? Rozhodne analýza. Jedou kvůli bezpečnosti

Majitelé těchto historických zbraní je budou muset mít registrovány. Na konkrétní podobu nové směrnice čeká také Dan Urbánek, který v Dolních Kounicích na Brněnsku pořádá rekonstrukce bitev druhé světové války. „V nejhorším případě bychom museli akce úplně zrušit. Je taky možné, že by šlo používané zbraně pouze upravit," upozornil.

Jako šitý horkou jehlou označil vznik směrnice Michal Kunický, který se účastní bitev v Ořechově na Brněnsku. „Tvořil to někdo, kdo tomu vůbec nerozumí. Považuji to za zásah do mé osobní svobody," zdůraznil Kunický.

Proti evropské normě už vznikly i různé iniciativy a petice. Připojují se k nim i členové klubů vojenské historie a majitelé zbraní z jižní Moravy.

Že hasiči napouštějí nový bazén, si mohli myslet lidé, kteří procházeli v úterý kolem sedmé večer okolo Tesca v Cimburkově ulici. Dvě jednotky tam stříkaly vodu do retenční nádrže, která právě k zadržování dešťové vody slouží. Hořelo tam rákosí.
OBRAZEM: Hasiči bojovali s plameny v mokřadu. Hořelo rákosí

Směrnice ohrožuje taky pořádání pietních akcí. Třeba ve Zbýšově na Vyškovsku si každoročně připomínají události napoleonských válek. „Místo sehrané šarvátky bychom tak třeba jen koupili kytici a tu šli položit k hromadnému hrobu," přemítal starosta Jaroslav Žalkovský.

HANA FLORIANOVÁ
ADÉLA JELÍNKOVÁ