Na webu soutěže zatím lidé najdou devět výmolů, a to jak z Brna, tak i z okolních vesnic a silnicí mezi obcemi. Organizátoři ale očekávají podstatně větší účast, řádově v desítkách soutěžících. „Anketu jsme teprve otevřeli, vyhrát může kterýkoliv výmol. Stačí poslat fotku a my vám ho přijedeme opravit," popsal jednoduchý návod, jak se zapojit a se „svým" výmolem v anketě uspět krajský předseda Starostů Radomír Pavlíček.

První místo s pětadevadesáti hlasy zatím drží vytlučená silnice v obci Březina v Blansku, soutěž ale potrvá celé léto. Slavnostní vyhlášení a zalepení vítězné díry bude na podzim. „Přesné datum ještě vytipované nemáme," doplnil Krainer.

Soutěž se zalíbila i řidiči Petrovi Hradílkovi. „Asi navrhnu Jihlavskou ulici v Brně. Denně tam jezdím a kromě výmolů jsou tam i vyježděné koleje. Auta tam poskakují," popsal Hradílek.

Kvůli díře v silnici skončí řada řidičů se svým autem v servisu. „Poškodí třeba zadní i přední nápravu nebo se vysypou ložiska u kola. To potom může třeba i hned upadnout. Hlavně se ale opotřebovávají tlumiče, výmoly snižují jejich účinnost," popsal nejčastější problémy technik autoservisu AZM Jan Johaník. Oprava tlumičů na jedné nápravě přitom podle něj může stát i osm tisíc korun.

jak se zapojit
∙ lidé mohou přihlásit díru z jakékoliv silnice na jižní Moravě
∙ na webu www.staramese.cz/anketa musí nahrát fotografii výmolu a doplnit základní informace i s popisem místa a problému
∙ soutěž potrvá celé léto