Zástupce kraje, integrovaného záchranného systému a tajemníky bezpečnostních rad jihomoravských obcí s rozšířenou působností svolal na krajský úřad hejtman Michal Hašek. „Jižní Morava je vstupní brána pro nelegální imigranty. Chceme být dobře připravení, protože migrační vlna nezmizí v příštích týdnech ani měsících," vysvětlil Hašek.

Rada mimo jiné vyslechla podrobnou informaci policie. „Vykonáváme standardní policejní práci na hranicích s tím, že se více zaměřujeme na dozor nelegální imigrace," potvrdil Rovnosti šéf jihomoravských policistů Leoš Tržil.

Na jižní Moravě letos policie zadržela zhruba 850 běženců. Část z nich je v zařízení ministerstva vnitra v Zastávce u Brna. V úterý krátce po druhé hodině ranní zachytili v autobuse v Mikulově směřujícím z Rakouska do Německa dva syrské běžence.

Hašek už začátkem srpna nařídil prověrku míst v nemocnicích a možnosti rozšíření kapacity ubytovacích míst. „Ministerstvo vnitra si poté bude vybírat, zda vytipovaná místa splňují jejich požadavky. Primárně také musí probíhat komunikace i s dotčenou obcí. Do diskuze se zapojí i místní občané," zdůraznil hejtman. Konkrétní místa podle něj zatím sdělit nelze.

Připomněl, že nejkrizovější scénáře počítají s tím, že by s udržováním pořádku v souvislosti s běženci dohlíželi kromě policie také vojáci. „Pro kraj jsou možné dvě varianty. V první z nich bude armáda povolaná k plnění úkolů policie. Takový postup se běžně volí například při povodních pro zajištění bezpečnosti. Druhá varianta, o které jednal prezident Miloš Zeman s náčelníkem generálního štábu Josefem Bečvářem, je nasazení až 2600 příslušníků armády na hranice, přičemž součástí by byla stavba humanitárních základen," vysvětlil Hašek.

Podle armády ale zatím není potřeba policii s běženci pomáhat. „Posílení policie silami a prostředky armády by se na základě rozhodnutí vlády vždy odvíjelo od zjištění konkrétních nedostatečných kapacit policie. Vzhledem k tomu, že takový stav nenastal, nelze o detailech spekulovat," sdělil Jan Šulc. Je mluvčí generálního štábu Armády České republiky.

VĚRA SYCHROVÁ

MARKÉTA TURKOVÁ