Lídra by mělo ještě schválit předsednictvo strany a členská základna. „Při hlasování členské základny rozhoduje účast, aby bylo závazné," uvedl Hanák. On sám je navržený na kandidátce jako trojka. Od února bude Haškovi na kraji dělat náměstka. Čtvrtý na kandidátce je vedoucí kanceláře premiéra Bohuslava Sobotky Petr Šelepa, který bude v kraji od února radním pro školství.

Hašek má za sebou v pořadí druhý krok k tomu, aby ČSSD znovu v kraji vedl do voleb. Loni v listopadu získal v Tišnově podporu od krajské konference. Tehdy na ní byl i premiér Sobotka. Po posledních volbách do Sněmovny se přitom Hašek se Sobotkou dostali do konfliktu poté, co Hašek figuroval mezi účastníky tajné schůzky v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem, po níž Sobotka čelil výzvě předsednictva ČSSD k odstoupení. Sobotka však funkci šéfa strany neopustil a později se stal premiérem. Hašek a další účastníci lánské schůzky poté odešli z vysokých funkcí ve straně a Hašek se vzdal i poslaneckého mandátu.

Loni v prosinci Hašek oznámil výměnu ve vedení kraje. Skončili náměstek hejtmana Zdeněk Pavlík a radní Jiří Janda a Jaroslav Parolek, které mají nahradit jejich straničtí kolegové, předseda krajského výkonného výboru a klubu zastupitelů ČSSD Roman Hanák a zastupitelé Petr Šelepa a Igor Chlup. Důvodem prý není nespokojenost s prací dosavadních členů rady, ale to, že už nebudou kandidovat ve volbách.

Hašek už dříve uvedl, že strana by podle něj měla sestavit kandidátku, která osloví nejen její členy, ale i voliče. Cílem je potřetí vyhrát volby, což se prý ještě v žádném z krajů nepodařilo. Krajský výbor ČSSD v pondělí schválil celou kandidátní listinu. „Jsem rád, že jsou na ní matadoři regionální a komunální politiky i nové tváře jihomoravské ČSSD. Z hlediska profesního složení zde najdete úspěšné starostky, starosty, dělníky, živnostníky, učitele, lékaře, zástupce neziskového sektoru či odborů," uvedl na svém facebookovém účtu Hašek.