"O podporu se ucházela nejen města a obce, ale také svazky obcí, firmy nebo fyzické osoby," informoval v úterý senátor Ivo Bárek z ČSSD, který je členem Řídícího výboru Operačního programu Životní prostředí.

Více než 1 700 projektů bylo schváleno od roku 2008 do konce letošního ledna. "Z ohromného balíku peněz jsou financované projekty od kanalizací a čističek přes snižování energetické náročnosti budov, zkvalitňování odpadového hospodářství, výsadby zeleně, odbahňování rybníků až třeba po budování přírodních zahrad u mateřských škol," vyjmenoval Bárek.

Podle něj podpora z rozpočtu a EU nejenže umožnila realizovat projekty, ale také podpořila zaměstnanost lidí pracujících v regionálních firmách, které stavby prováděly. "Zasloužili se o to představitelé obcí, měst a firem. Snad se jim bude i nadále dařit získávat zdroje z Evropské unie z programů, které se připravují na období 2014 až 2020," řekl senátor.

Sám už na začátku podávání prvních projektů v období 2007 až 2013 nabízel v senátní kanceláři konzultační dny pro zájemce z řad starostů, kteří mohli získat informace, jaké projekty realizovat a kdy a jak žádat. "Věřím, že budu moct pomáhat i nadále," podotkl Bárek, který byl zvolený v senátním obvodu Vyškov.

"Na jeho území dosáhly celkové náklady projektů čtyři miliardy korun a byla schválená podpora dvě a půl miliardy. Ve Vyškově, kde jsem místostarostou, bylo schváleno třináct projektů s celkovými náklady přes sto milionů. Převážně to byla realizace energetických úspor na základních a mateřských školách a sportovních zařízeních. Velký byl i projekt Zooparku Vyškov a vybudování Hanáckého statku," dodal.