Na jedenatřiceti školách zasedne nový ředitel či ředitelka, čtyři místa jsou zatím neobsazená a kraj o nich rozhodne v nejbližších týdnech. Informoval hejtmanův náměstek Stanislav Juránek.

"Rozhodli jsme se, že provedeme výběrová řízení na všech školách, kde je ředitel déle než šest let, aby jejich rozhodnutí nebyla zpochybňována," řekl Juránek s tím, že konkurzy kraj vypsal v souvislosti s novelou školského zákona. Zřizovatelům škol dala možnost vypsat konkurzy na místa, která jsou obsazená déle než šest let.

Ředitele zatím nemá gymnázium v Ivančicích, školy v Židlochovicích a Pohořelicích a Centrum volného času. Na první tři jmenované už kraj vypsal konkurzy a výsledky by měly být do konce července. "V komisích, které ředitele vybíraly, seděli zástupci všech politických stran a zástupci daní zákonem," řekl Juránek. Noví ředitelé by měli nastoupit od srpna.

Další vlny konkurzů budou patrně kraj čekat v dalších letech. Na konci července příštího roku skončí funkční období ředitelům, kteří školy vedou od tří do šesti let. Pro ty, kdo jsou na místě méně než tři roky, určil zákon lhůtu 31. července 2014.

Konkurzy podle Juránka neprovázely žádné problémy. V několika případech však komise zaznamenala protesty uchazečů, kteří v řízení neuspěli.