Na zaplacení sedmdesátimilionového zalistovacího poplatku je potřeba třicet milionů slíbených z ministerstva školství. Vláda schválila sumu už v létě, jenže peníze u pořadatelů stále nejsou. „Nenechám se kvůli motorkám v Brně zavřít," řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny ministr školství Marcel Chládek. Narážel tak na fakt, že vládě nadále chybí podrobnější informace k hospodaření největší sportovní akce v České republice.

Kontrolní proces

Převod peněz z veřejných zdrojů dosud vypadal tak, že je vláda poslala zastřešující motoristické organizaci Autoklubu České republiky, který je převedl na účet pořadatelské společnosti. Postup se však letos změnil. Zasáhl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který dal podnět k prošetření dotace ministerstvu. To v souladu s novým nařízením požádalo o kontrolní proces Evropskou komisi. Proces prověřuje, zda organizace veřejné peníze vynakládají správným směrem.

A v tom vidí Chládek problém. „Sotva byly zúčastněné subjekty vyzvané k tomu, aby poskytly informace ke kontrolnímu procesu, nikdo se k tomu nemá," uvedl Chládek. Podle něj jsou tedy teď na řadě Autoklub a Automotodrom.

Ředitelka okruhu má jiný názor. „Ministerstvo nás v této věci dvakrát oslovilo. Poprvé jsme dovezli všechny požadované dokumenty osobně. Pak nám zaslali otázky, které jsme ze svého postavení nemohli zodpovědět. Nemůžeme přece odpovídat sami na to, jestli naše společnost vytváří konkurenční prostředí. To musí zhodnotit třetí subjekt. Poslali jsme jim na to odpověď a od té doby s námi nekomunikují," reagovala Ivana Ulmanová.

Z pondělních vyjádření však vyplývá, že spolu příliš nekomunikuje ani vedení kraje s představiteli okruhu. „O tom, že kraj zažádal vládu o zaslání třiceti milionů, žádné informace nemám," tvrdila Ulmanová. „Děsím se ale chvíle, až se o věc začne Dorna zajímat," dodala s obavami.

Už dřív Ulmanová prohlásila, že nezaplacení slíbených třiceti milionů bude pro Automotodrom a tím pádem i Velkou cenu likvidační.