Čerpání dotací z regionálních operačních programů jde do finále a jižní Morava dostala na poslední chvíli štědrou prémii. Vláda na ni totiž převedla šest set milionů korun z regionů, které čerpaly pomaleji. Peníze poputují na opravy silnic, nákup úsporných tramvají a trolejbusů nebo na projekty středních škol. Převod peněz definitivně potvrdí Evropská komise v září.

Nevyužité dotace pocházejí z Operačního programu Technická pomoc a Regionálního operačního programu Severozápad, který sdružuje Karlovarský a Ústecký kraj. Ten musí za dřívější chybné hospodaření dokonce zaplatit pokutu dvě a půl miliardy korun. „Vláda v květnu rozhodla, že je potřeba přesunout peníze z nečerpajících operačních programů do těch, které fungují a jsou schopné je použít. Poslední slovo má Evropská komise, které návrh na převod peněz představíme v září," informovala mluvčí regionálního operačního programu Jihovýchod Kateřina Dobešová.

Na rozdíl od jiných regionů program Jihovýchod prošel všemi kontrolami hospodaření bez většího problému.

Do jakých oblastí peníze poputují, rozhodne vedení operačního programu v nejbližší době. „Už víme, že chceme peníze využít ke zlepšení dopravy, konkrétně na opravy silnic druhých a třetích tříd na jižní Moravě a na Vysočině. Pak také na nákup moderních tramvají a trolejbusů, které jsou šetrnější k životnímu prostředí. Část peněz pomůže zlepšit výuku na středních školách," vyjmenovala oblasti Dobešová.

Dobrým příkladem je podle ní projekt Střední školy dopravy, obchodu a služeb v Moravském Krumlově na Znojemsku. „Plánují stavbu velkého centra praktického vyučování, vybaveného nejmodernější technikou a technologiemi, aby absolventi všech oborů mohli bez problémů najít uplatnění v praxi," poznamenala mluvčí.

Miliony na opravy silnic přijdou jihu Moravy vhod. Po letošní zimě jsou totiž cesty extrémně poškozené. „Peníze nemůžeme využít na opravu jednotlivých výtluků. Regionální operační program Jihovýchod totiž vyžaduje opravu celých úseků silnic. Můžeme je však použít na některé plánované opravy, které čekaly na schválení od kraje," poznamenal technický náměstek ředitele Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Zdeněk Jirků.

Poslání několika desítek milionů korun na opravy silnic schválilo vedení operačního programu už teď. „Potvrdili nám dotaci na čtyři projekty, které zahájíme ještě letos. Je mezi nimi i úsek mezi Tišnovem a Čebínem na Brněnsku, který dostal v zimě hodně zabrat," doplnil.

Jihomoravská krajská rada včera vyzvala vládu, aby prodloužila možnost čerpání peněz z evropských fondů ještě o rok. Podle hejtmana Michala Haška by tak kraj získal čas na jednání o dalším přerozdělení nevyčerpaných peněz. „Řádově může jít o stovky milionů korun. Žádáme také, aby nová vláda projednala s Evropskou komisí další existenci regionálních operačních programů. Je v zájmu České republiky, aby se podařilo využít evropské peníze a právě tyto programy je čerpaly nejlépe," upozornil Hašek. Připomněl tak, že od příštího roku se regionální programy mají sloučit do jednoho celostátního.

V novém rozpočtovém období budou dotace z Evropské unie zřejmě směřovat na rozvoj podnikání, které je založené na podpoře výzkumu, vývoje a inovací nebo na rozvoj spolupráce mezi podnikatelským sektorem a veřejnými, vzdělávacími a vědecko-výzkumnými institucemi.