Nejvíce konkrétních podnětů, přesněji 145, lidé vznesli v oblasti školství. „Výsledky ukázaly, že obyvatelé kraje upřednostňují kulturu a památkovou péči, dále školství, tělovýchovu a zájmovou činnost a také zdravotnictví. Zájem je i o regionální knihovny, financování dětských léčeben a dětských center a také podpora včelařů," shrnul hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Přes čtyřicet podnětů padlo také na postavení obchvatů například v Kuřimi na Brněnsku nebo na obchvaty obcí na Hodonínsku nebo náměty na úpravu Integrovaného dopravního systému ve Slavkově u Brna. Hlasující také upozornili, že chtějí rychle dokončit dálniční spojení mezi Brnem a Vídní. „Není to úplně v kompetenci kraje, ale děláme maximum v jednání s Ministerstvem dopravy, aby se tato věc povedla," ubezpečil Hašek.

Jeden z podnětů se také týkal nového brněnského nádraží. „Žadatel bude muset počkat na výsledky referenda v roce 2016. Nechme se překvapit, jestli to bude referendum městské nebo se do věci vloží i kraj, protože jsem přesvědčen, že o takové věci, jako je vlakové nádraží v Brně, by měli rozhodovat lidé, kteří ho využívají, tedy cestující, kteří po hříchu nejsou pouze z Brna ale i z jiných částí Jihomoravského kraje," poznamenal Hašek.

Sestavením rozpočtu na příští rok se bude vedení kraje zabývat více už příští týden. „S náměstkem Stanislavem Juránkem máme schůzky se všemi radními nad jednotlivými rozpočtovými kapitolami," sdělil hejtman.

Letošního hlasování o rozpočtu kraje se zúčastnilo zhruba o padesát lidí méně než loni, kdy se do přípravy rozpočtu zapojilo 451 Jihomoravanů, kteří mají buď trvalé bydliště nebo nemovitost v kraji. Mezi letošními hlasujícími mírně převládali muži, jejichž podíl činil 50,1 procenta.

TOMÁŠ KREMR