Podle Jana Mareše z Ústavu rybářství na Mendelově univerzitě v Brně totiž platí jednoduchá rovnice. „Čím méně vody, tím méně kyslíku. Ryby se pak málo krmí," vysvětlil odborník.

Rybáři doufají, že se jeho slova nepotvrdí. V Rybníkářství Hodonín už vylovili asi třetinu všech tržních vodních ploch. „Úlovky nám zachránil déšť na konci srpna. Pokud by potřebnou vodu nepřinesl, dopadne to jinak," poznamenal Jiří Janoštík.

Největší plánované výlovy 
v Jihomoravském kraji:Vrkoč (Pohořelice na Brněnsku): 30. října – 1. listopadu
Olšovec (Jedovnice na Blanensku): 24. – 25. října
Apollo (Lednice na Břeclavsku): 26. – 29. října
Jarohněvický rybník (Dub-ňany na Hodonínsku): 16. – 20. listopadu

Podle Janoštíka jsou ryby velikostí a kvalitou srovnatelné s těmi loňskými. „Museli jsme jim ale věnovat větší péči," doplnil Janoštík. Na ceně vánočních kaprů se to ale neprojeví. Kapři z Hodonínska budou k dostání za osmdesát korun za kilogram.

U rybníka Olšovce na Blanensku je už tradičně první víkend po dvacátém říjnu věnovaný výlovu. Stejně tomu bude i letos. Podle porybného Josefa Kocmana letní sucho zvládli. „Díky přítokům se nám dařilo držet hladinu v normálu. V Olšovci je milion kubíků vody. Ten jen tak nevyschne," podotkl porybný.

Pro výlovy je důležitá teplota. Pokud se pohybuje příliš vysoko, hrozí, že se termíny posunou. Počasí proto sledují třeba v Rybníkářství Pohořelice. „Zatím nic neměníme. Ideální teplota na výlov je mezi pěti až deseti stupni. Většinu tržních rybníků vylovíme až na konci měsíce, to už teplota snad výš šplhat nebude," řekl ředitel Roman Osička.

Na odhady, jestli suché léto rybáři pocítí, je však podle tajemníka Moravského rybářského svazu Václava Habána ještě brzy. Výlovy jsou totiž teprve na začátku. „Jisté však už teď je, že sucho poškodilo odchovné potoky, v nichž chováme potoční pstruhy. Koryta vyschla a zbytek pak dokončili predátoři jako vydry nebo norci," postěžoval si Habán.

To se podle něho projeví zejména na řekách nebo sportovních rybnících. Kvůli vyschlým korytům potoků totiž budou chybět živočichové na jejich zarybnění.