Správci lednického zámku chtějí s pomocí dvou set milionů z evropských dotací dostat vyhledávanou památku UNESCO mezi vůbec nejlepší pamětihodnosti. „Jde o obrovský projekt, který by z Lednice udělal opravdovou top památku," shrnula lednická kastelánka Ivana Holásková.

Obnovy se mají dočkat například katakomby pod zámeckým skleníkem. „Jde o mimořádně cenný a nádherný prostor, který lze využívat pro různé výstavy a další akce. Na zimu by se tam navíc mohly vracet palmy a další rostliny, což byla původní funkce katakomb," doplnila Holásková. Pokud Ledničtí se žádostí uspějí, dočká se oprav i Maurský dům či Hubertova šopa.

Rozsáhlé opravy mohou podle odborníka na regionální marketing Pavla Kovaříka posílit zájem o jihomoravské památky. „Tuzemská turistika roste. Na příkladu Lednice, která má co nabídnout nejen přímo na zámku, ale i v okolí, je vidět, jak se vyplácí dlouhodobé budování značky. Bez toho to nepůjde ani na dalších památkách. Na druhé straně obnova zchátralých zámků je silný příběh, který může probudit větší zájem těch, kdo se rádi přijedou podívat, nebo se budou chtít i zapojit," uvažoval Kovařík.

Velkou pomoc mohou evropské peníze přinést dlouhou chátrajícímu zámku v Uherčicích v odlehlé západní části Znojemska. „Projekt na opravy za 123 milionů korun bude hotový do konce března. Pokud projdeme sítem, mohly by první opravy začít už letos na podzim a pokračovat dva další roky," informovala tamní kastelánka Eva Štěpánová. Doplnila, že opravy se mají týkat například severního křídla zámku s banketním sálem.

Pokračovat v obnově dlouho chátrajícího zámku zamýšlí i radnice v Moravském Krumlově na Znojemsku. „Pokud s žádostí o 135 milionů uspějeme, opravíme zejména střechy, další místnosti v jižním křídle a věž," vypočítal starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Na dalších jihomoravských zámcích a hradech už mají opravy připravené a čekají na jaro, aby se řemeslníci mohli pustit do práce. „Letos opravíme střechu Sálu předků a východního křídla. Sál dostane prejzovou krytinu spojovanou maltou, proto musíme počkat na jaro. Sezonu práce prakticky neovlivní," řekl vranovský kastelán Radek Ryšavý.

Na Hradě Bítově na opačné straně Vranovské přehrady letos za osm milionů opraví střechy hradního paláce a věže.

Na zámku v Miloticích na Hodonínsku letos po dvaceti letech opraví za dva a půl milionů čelní fasádu včetně attiky a erbu.