Výpovědi obžalovaných jsou značně protichůdné. Reichenauerová se měla vyjádřit ke čtveřici předložených knih. Uvedla, že tři z nich pocházejí ze křtinské fary. „Měla jsem je v rukou a stoprocentně jsem je předávala panu Charamzovi. Vždycky jsme se sešli ve Vyškově. Asi pětkrát nebo šestkrát. Telefonicky mě vždy kontaktoval kolem sedmé hodiny večer, " uvedla Reichenauerová.

Jednou jí prý Charamza řekl, že má zájem o Kralickou bibli. Na to mu odvětila, že se po ní zkusí podívat. Na dotaz státního zástupce Jaroslava Horáka, kde se po knihách měla poohlédnout, odpověděla, že si nevzpomíná. „Pan Charamza se mě ale ptal, jestli vím, odkud ty knihy pochází. Napsal mi sms zprávu, že ví, že jsou ze křtinské fary. Ale nereagovala jsem na to," popsala obžalovaná žena.

Nějaké knihy měla u sebe doma. Ty, které měla na soudu identifikovat, ale naložila do auta a odvezla do Vyškova až poté, co jí Charamza kontaktoval. Tisky byly podle ní velmi těžké. „Řekl mi, že nemůže jet přímo domů, protože má strach z policie. Tvrdil, že když po něm policisté půjdou, shodí to na mě," reagovala Reichenauerová na dotaz Horáka.

Charamza měl při její výpovědi v obličeji údiv a sám požádal soud o možnost dodatečně se vyjádřit. Její tvrzení odmítl. Knihy podle svých slov koupil v antikvariátu anebo na inzerát. „U jedné mi prodávající tvrdil, že je z Vídně a pochází z počátku dvacátého století. Sám jsem ji pak restauroval, doplnil chybějící listy. Mohu to doložit. Další jsem koupil v antikvariátu v Kroměříži a pochází z devatenáctého století," řekl Charamza.

Třetí knihou, ke které se Charamza vyjádřil, byl herbář, pocházející z dvacátého století. Podle svých slov jej koupil ve specializovaném pražském antikvariátu, který vlastní Jan Placák. Ten ale již v červnu na soudu uvedl, že kniha nepochází z jeho obchodu. „V našem antikvariátu si z těchto knih koupil pouze Žalmy proroka Davida svatého," sdělil na soudu Placák.

Charamza ale trval na tom, že knihu od něj koupil. „Stála sto dvacet tisíc korun. Možná měl pan Placák strach z finančního postihu, protože nemá v pořádku účetnictví. Jinak si jeho tvrzení nedokážu vysvětlit," uvedl Charamza. Ten za devadesát kusů knih v hodnotě téměř dva miliony korun zaplatil Reichenauerové podle obžaloby 160 tisíc korun. Za část peněz žena koupila svému manželovi funkční samopal z roku 1941, který policisté našli při domovní prohlídce.

Z dvě stě třiceti historických knih, které zmizely z křtinské fary, se kriminalistům povedlo dohledat sto třináct. Některé ze svazků totiž byly i více než pět set let staré. „Nejdražší knihou, kterou se policii podařilo najít, je Norimberská kronika z roku 1493. Její hodnotu odborníci vyčíslili na asi devět set tisíc korun," řekl vyšetřovatel případu Leopold Šindelář. Za krádež a nedovolené ozbrojování hrozí Reichenauerové až osmileté vězení. Charamza může za podílnictví a legalizaci výnosu z trestné činnosti strávit až čtyři roky za mřížemi. Rozsudky zřejmě padnou dvaadvacátého září, na kdy je naplánováno čtení závěrečných řečí.