VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kobeřické koláče peče podle padesát let starého receptu

Slavkov u Brna – Když za ní syn přišel s nápadem, že může učit lidi péct, měla Hana Urbanová ze Slavkova u Brna trochu obavy. Dvaašedesátiletá žena, pro kterou je pečení jedním z největších koníčků, se ale nechala přemluvit. Na gastronomickém festivalu Jídlo z blízka, který končí 31. července, návštěvníkům předvedla, jak se pečou její oblíbené tvarohovo-povidlové kobeřické koláče. Ochutnat je mohli v brněnské restauraci U Fidela, kterou vede právě její syn.

23.7.2013
SDÍLEJ:

Jedním z největších koníčků Hany Urbanové je pečení.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Dnes už zkušená pekařka se přitom péct naučila až ve čtyřiceti letech. Přivedlo ji k tomu manželství. „Můj muž byl vždy velký gurmán. Tak jsem si řekla, že se naučím péct jako moje babička," říká Urbanová.

Od babičky získala také mnoho receptů. „Některé se dědí z generace na generaci. Koláče, které jsme pekli na festivalu, se v naší rodině připravují už přes padesát let," říká žena, která umí připravit i takové speciality, jako jsou bramborové pegáče podobné koláčkům nebo tradiční beleše, které vypadají jako vdolky.

Přiznává, že si recepty časem začala trochu upravovat. „Babička například používala sádlo, já mám raději olej. Buchty a koláče potom vydrží déle vláčné," vysvětluje pekařka.

Nejčastěji peče pro rodinu a známé, kteří podle ní dokáží její snahu nejlépe ocenit. „Často mi pomáhá moje desetiletá vnučka. Pečení ji baví a má velký talent," říká pyšná babička.

Na pečení je podle ní nejhezčí uchovávání tradice. „Je škoda, že se některé recepty už vytrácejí. Většina mladých dnes umí připravit nanejvýš perník nebo štrúdl z kupovaného těsta. Je to velká škoda," říká důchodkyně, kterou láska k jídlu provází celým životem. Dříve pracovala jako dělnice ve výrobně střívek na uzeniny. Teď pomáhá synovi v jeho restauraci.

MARTINA HANUŠOVÁ

Autor: Redakce

23.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Restaurace Koishi se svými rybími specialitami ovládla kategorii nejlepší brněnské restaurace. Ilustrační foto.
5

Brno zná nejlepší podniky. Pivnicím vévodí Výčep Na stojáka, restauracím Koishi

Fotbalista Tomáš Pilík ještě v dresu Příbrami.

Pilík není Zavadil, ale má jiné přednosti. Zrychlí hru a zvýší útočný tah

International oslaví výročí. Peníze za jeden z pokojů věnuje nemocným dětem

Brno – Patří mezi tři nejstarší hotely v Brně a po dobu svého fungování neměl ani jeden den zavřeno i navzdory četným rekonstrukcím. Hotel International, který je jednou z významných brněnských staveb, letos oslaví pětapadesát let od otevření.

Místo českého lva moravská orlice. Moravan ničí na cedulích malý státní znak

Blanensko – Trestní oznámení chystá Správa chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Došla jí trpělivost s Moravanem, který ničí státní znak na tamních cedulích. Částka, na kterou přijde pořízení nových a jejich montáž, už se blíží téměř k dvaceti tisícům korun. „Řádění vandala začalo letos na jaře krádeží pěti cedulí v Údolí Říčky. Pak se přesunul do okolí Ostrova, Holštejna a Jedovnic," popsal zástupce vedoucího správy Antonín Tůma.

Dodávka se propadla mezi trysky před Janáčkovým divadlem

Brno – Osvěžení u nízkých fontán v parku před Janáčkovým divadlem se od soboty museli vzdát jeho návštěvníci. Brzy ráno se tam totiž dlažbou propadla dodávka spoluorganizátorů festivalu Uprostřed. „Po úklidu vjel řidič mezi vodotrysky a propadl se, jelikož je v jejich okolí nezpevněná dlažba," sdělila Kateřina Dobešová z radnice Brna-středu, která festival pořádá.

Třicetistupňová vedra vydrží až do čtvrtka, řeky jsou na hranicích sucha

Brno – Pondělí se opět neslo ve znamení veder. Nejvyšší teplotu zaznamenali v brněnských Žabovřeskách, kde naměřili necelých třicet stupňů celsia.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies