VYBERTE SI REGION

Celníci odhalili v Hustopečích černou palírnu

Hustopeče – Zvýšené kontroly celníků zaměřené na alkohol přinášejí ovoce. V Hustopečích o víkendu odhalili nelegální palírnu. A v ní přes šest let litrů „černého" alkoholu. Jestli se jedná o další z možných zdrojů metylalkoholových otrav, to odhalí až expertíza.

17.9.2012 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Miroslav Fuchs

„Dostali jsme informaci, že se ve sklepních prostorách rodinného domu v Hustopečích nachází nelegální palírna. To se také při naší kontrole potvrdilo," sdělila mluvčí brněnského Celního ředitelství Lada Temňáková.

Kupodivu se nejednalo o ovocné destiláty. „Dotyčný vyráběl z kvasnic podomácku kvas a pak ho pálil. Výsledkem byl mandlový likér. Našli jsme ho přes šest set litrů. I vzhledem k množství nepředpokládáme, že by byl určený pro domácí konzumaci," uvedla mluvčí.

Že by měla palírna souvislost s otravami metylalkoholem, Temňáková nepředpokládá. „Zatím tomu nic nenasvědčuje. Každopádně jsme odebrali vzorky a poslali je na expertizu. Ta nějakou dobu potrvá, laboratoř je až v Praze," informovala.

Celníky na černou palírnu upozornila policie. „Získali jsme poznatek, že by na konkrétním místě v Hustopečích mělo docházet k nelegálnímu pálení. Tuto informaci jsme obratem předali celní správě," potvrdila břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Ani policie zatím podle ní nemá informace o jakékoliv spojitosti hustopečské pálenice s metylalkoholovou aférou. „Lidi to ale burcuje, jsou více všímaví," míní.

Jen na spotřební dani připravil hustopečský „palič" stát o šestasedmdesát tisíc korun. Zda bude případ kvalifikovaný jako trestný čin, nebo správný delikt, o tom rozhodne celní správa.

Autor: Michal Šupálek

17.9.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies