VYBERTE SI REGION

Hygienici zkontrolovali 73 restaurací kvůli alergenům. Výsledek? Dvě chybovaly

Jižní Morava, Brno /ANKETA/ – Před tím, než restaurace začaly povinně zveřejňovat seznamy alergenů v jídlech, musela si Hana Vrtíková dávat velký pozor. Při každém výběru zaváhala. Je totiž alergická na kravské mléko. Od poloviny prosince má po problémech. „Je to úleva. Na lístcích jsou alergeny vyznačené čísly a já mám tak dopředu jasno, jestli jídlo obsahuje mléčné výrobky," pochválila změnu třiadvacetiletá žena.

16.3.2015 28
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Dalibor Krutiš

Nové nařízení Evropského parlamentu, podle kterého musí provozovatelé restaurací zveřejňovat seznamy alergenů, platí už tři měsíce. Nedávno se proto na podniky v Jihomoravském kraji zaměřili hygienici. Zkontrolovali jich třiasedmdesát. „Objevili jsme i případy, kdy alergeny nebyly nikde uvedené, nebo v předpisech provozovatelé tápali. Většinou jsme se ale domluvili na rychlé nápravě. Nestalo se, že někdo o nařízení nevěděl vůbec nic," shrnula Eva Chomoucká z krajské hygienické stanice.

Porušení zákona její kolegové odhalili ve dvou případech. Pokuty, které můžou být až ve výši dvou milionů korun, zatím ale nepadly. „Provozovatelům jsme dali čas na rozkoukání," vysvětlila Chomoucká. Ani redaktoři Brněnského deníku Rovnost, kteří otestovali deset podniků v Brně, zásadní pochybení proti nařízení neobjevili.

Hygienici dorazili například do restaurace Velorex v Králově Poli. „Zajímali se o jídelní lístek, dokonce se ptali lidí, jestli všemu rozumí. Podívali se také do kuchyně, kde musí viset seznam pro kuchaře," popsal provozovatel podniku Jan Hrazdira.

Většina restauratérů si z kontrol těžkou hlavu nedělá. „Spíš než lidem to nakonec pomáhá nám. Zlepšila se domluva mezi kuchyní a vedením. Je jasné, z čeho se bude vařit, co jídla obsahují a tedy co je třeba nakoupit," vysvětlil provozní Michal Koudela z hostince Slunečnice v Černovicích. Podle něj byli lidé na začátku ze seznamu alergenů zmatení. „Když jsme novinku zavedli, ptali se, co ta čísla znamenají," doplnil Koudela.

S nařízením nesouhlasí vrchní číšník v restauraci La Bouchée Martin Zvěřina. „Lidi to v podstatě nezajímá. Jde o ukázku zbytečného pedantství, úředníci nám tím akorát přidělávají práci," podotkl.

Lékaři si naopak novinku pochvalují. „Jde o přínosnou věc. Skryté potravinové alergeny jsou totiž nebezpečné," uvedl alergolog Sáva Pešák z Fakultní nemocnice u svaté Anny.

INFOGRAFIKU A ROZHOVORY K TÉMATU NAJDETE V PONDĚLNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST.

Autor: Veronika Gecová, Redakce

ANKETA

Vítáte vyhlášku, která restauracím ukládá povinnost uvádět seznamy alergenů?

ANO

29 %

NE

71 %

Hlasovalo: 169     Anketa byla ukončena

16.3.2015 VSTUP DO DISKUSE 28
SDÍLEJ:

Rezidentní parkování v Brně se odkládá. Město nestihlo přípravy

Brno – Několik desítek minut objíždí každý večer Petr Bednář okolí svého bydliště v brněnské Grohově ulici, když hledá parkovací místo. Už v dubnu příštího roku mu mělo pomoci rezidentní parkování. Představitelé města jeho start ale odkládají až na září.

Průměrná mzda na jihu Moravy vzrostla o pět procent na 26 413 korun

Brno - Průměrná mzda v Jihomoravském kraji vzrostla ve 3. čtvrtletí meziročně o pět procent na 26.413 korun. Zaměstnanci si tak v průměru polepšili o 1261 korun. Reálný růst mezd s ohledem na inflaci dosáhl 4,5 procenta. Vyplývá to z informací, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

AKTUALIZOVÁNO

Zátah revizorů v rozjezdech: Pozvracím vás, hrozil černý pasažér

Brno /REPORTÁŽ/ – Téměř prázdnými ulicemi nočního Brna se řítí potemnělý autobus. Navzdory tomu, že v něm sedí devět revizorů a osm strážníků, světla v kabině jsou zhasnutá. „Je to proto, aby působil nenápadně," vysvětluje mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Autobus totiž jede na další ze zátahů revizorů v nočních linkách, takzvaných rozjezdech. O víkendu při něm zkontrolovali dvanáct autobusů, chytli téměř sto černých pasažérů. Za jedinou noc revizoři dokáží zkontrolovat až devět set cestujících.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies