VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kraj piva? Jižní Morava má nejvíc pivovarů

Jižní Morava /GRAFIKA/ - Nevadí jí piva průmyslových pivovarů, ale když narazí na nějaké z minipivovarů, dá mu přednost. Podle takového klíče si v hospodách vybírá například Iveta Karousová. „Ráda zkouším nové chutě. Navíc třeba v Brně se mi líbí, že si mohu dát na každém rohu něco jiného," vyzdvihla Karousová.

25.1.2017 1
SDÍLEJ:

Ilustrační snímek. Foto: Archiv Deníku

Podobně jako ona smýšlí i řada dalších Jihomoravanů. Svědčí o tom i rostoucí počet pivovarů v kraji. Čtyři velké průmyslové totiž doplňuje třiačtyřicet malých. Jako poslední začal vařit mi-nipivovar Grádo u penzionu Červený mlýn v Tišnově. „Vaříme pro vlastní restauraci a plánujeme i prodej dále, ale jsme na začátku. Naši hosté jsou s pivem vlastní výroby spokojení a vítají ho," sdělila vedoucí penzionu Zdeňka Fialová.

Pro zvětšení klikněte.

Podle viceprezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Kočky nejsou minipivovary konkurence velkým výrobcům. „Doplňují jejich sortiment a zpestřují nabídku. Přibývá jich také proto, že se o nich více píše a více podnikatelů je považuje za zajímavou investici," zdůvodnil Kočka.

Celé téma o pivovarech v kraji si přečtěte ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Pro založení minipivovaru musí podnikatel splnit podmínky pro potravinářský provoz a vyhovět předpisům celníků a hasičů. „Také musí najít člověka s patřičným vzděláním, který provoz odborně zaštítí. Naopak třeba pro sládka není potřeba kvalifikace," vysvětlil.

Za rozmachem malovýroby piva vidí hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda módní vlnu, která přišla ze Spojených států amerických. „Ještě před půl stoletím v Americe nebyl žádný malý pivovar, dnes jsou jich tisíce. Lidé v ekonomicky vyspělých zemích nalézají čím dál více zalíbení v místních produktech a pivu z lokálního malého pivovaru. Minipivovary díky malým objemům výroby mohou experimentovat a věnovat se výrobě pivních speciálů podle chuti zákazníků. Klesly i ceny pivovarských technologií, za posledních dvacet let asi o pětinu," vysvětlil Kovanda.

Touhu po pivu dle své vlastní chuti má také řada Jihomoravanů, kteří se rozhodnou si vařit sami pivo doma. Jedním z nich je například Petr Biedermann z Vranovic na Brněnsku. „Začal jsem si doma vařit v červenci roku 2010. Aktuálně dělám svrchně kvašená piva. Používám hlávkový chmel a přizpůsobuji tomu i přípravu receptů, podle kterých pivo vařím," řekl Biedermann.

Suroviny na vaření Biedermann nakupuje v kamenných obchodech i e-shopech. „Převažují spíše internetové obchody. Když chci ale například hlávkový chmel, ze kterého teď vařím, musím přímo k pěstiteli. U nás minipivovary vaří spíše z chmelových pelet," vysvětlil.

Rozšiřuje se také fenomén takzvaných kočovných pivovarů. Nemají vlastní varnu, ale využívají kapacity jiných. K průkopníkům patřil brněnský Albert. Jedním z dalších je Schrott Brewing Company ze stejného města. „Měsíčně uvaříme tři až tři a půl tisíce litrů piva, které prodáváme do dvou brněnských klubů," vypočetl sládek Tomáš Březina. Zatím poslední várku uvařila společnost například v Hradním pivovaru v Hustopečích na Břeclavsku.

Autor: Michal Rapco

Preferujete spíš malé pivovary?

ANO

93 %

NE

7 %

Hlasovalo: 354

Anketa byla ukončena

25.1.2017 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Ze srážky aut vyvázli cestující s pohmožděninami, do trolejbusu naboural vozík

Ilustrační fotografie.

Jak bude vypadat ještě nenarozené dítě? Vědci pracují na ukazování budoucnosti

Nováčkovskou euforii zažívala i Zbrojovka. Teď ji chce překazit Olomouci

Brno /INFOGRAFIKA/ – Taky si pamatuje, jak Zbrojovka po návratu do nejvyšší soutěže válela. Služebně nejstarší brněnský fotbalista Milan Lutonský zažil povedený vstup do podzimu 2012, kdy Jihomoravané po roční odmlce mezi elitou získali ve třech kolech sedm bodů. Podobně vlétl do aktuálního prvoligového ročníku olomoucký nováček, na jehož hřišti se Brno představí v neděli od pěti hodin odpoledne.

V dopravním uzlu u zoologické zahrady vzniknou veřejné toalety. Budou zdarma

Brno - Už žádné postavy močící porůznu v okolí, žádné zapáchající koutky, žádní lidé nervózně hledající místo pro úlevu. Frekventovaný dopravní uzel u zoologické zahrady v brněnské Bystrci bude mít veřejné toalety. Navíc zdarma. Potřebné zařízení bude součástí rekonstruované prodejny jízdenek dopravního podniku.

Plovoucímu autu odpadly kusy karoserie. Neckyádu ovládl paddleboard pořadatelek

Brno /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Tři, dva, jedna start! Dělejte, makejte!, ozývalo se nad brněnskými Černovicemi v sobotu v poledne. I přes déšť obsypali břeh řeky Svitavy diváci. Mladí, starší i rodiny s dětmi se přišli podívat na letošní ročník Neckyády, která je součástí festivalu Překročme řeku. "Počasí nám letos moc nepřeje, ale je to festival v přírodě, s tím se nedá nic dělat," komentuje organizátor akce Ladislav Kotík.

První burčák je v prodeji. Jak poznat ten pravý? Zákazník nemá šanci, říká vinař

Brno /ANKETA/ - Hrozny už pomalu dozrávají a s blížícím se vinobraním začíná i burčáková sezóna. Zatímco někteří vinaři čekají s výrobou burčáku na začátek září, jiní už prodávají.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení