Na místo krátce po osmé vyrazili policisté a záchranáři. „Do Křižanovic vyjela posádka s lékařem ke zraněnému muži středního věku. Utrpěl lehká poranění břicha a hlavy. Po ošetření jsme ho převezli na vyškovskou chirurgickou ambulanci. Celou dobu byl při vědomí,“ přiblížila mluvčí krajských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Seriál Hovory nad pivem s ředitelem brněnského krematoria zvířat Adamem Voňavkou (vlevo).
Je i jiná možnost než kafilerie, upozorňuje ředitel brněnského krematoria zvířat

Starostu nebylo třeba hospitalizovat. „Po ošetření ho zdravotníci propustili,“ uvedla policejní mluvčí Alice Musilová.

ZBILI HO ZLODĚJI?

Podle policie Cenek zřejmě narazil na zloděje. „Na obecním úřadě vyrušil dva muže, kteří tam šli pravděpodobně krást. Ti ho napadli a utekli. Nic neukradli. Po pachatelích nyní pátráme,“ sdělila Musilová.

Jak se redaktoři Deníku Rovnost přesvědčili na místě, kromě oficiální policejní verze obyvatelé poukazují i na řadu jiných.

Část lidí mluví například o útoku dělníků, kteří nedostali zaplaceno za práci. „Nemyslím si, že to byli lupiči. U samoobsluhy dělníci pokládají kabely na internet, říká se, že jim starosta nezaplatil nějaké peníze. Cenek je ale dobrý starosta, pro obec už toho udělal dost,“ poukázala žena, která bydlí blízko úřadu.

S tím souhlasí i sousedka starosty. „Problémy s ním nemáme. Všimli jsme si, že se ráno něco řešilo, viděli jsme projet policejní auto, ale se starostou jsem nemluvila. Teď jen doufám, že všechno dopadne dobře,“ zmínila sousedka.

Ilustrační foto
Vražda ve Zbýšově: policie hledá pachatele, podle svědků ženu našli udušenou

Cenek se k útoku nevyjádřil. Redaktoři ho v pondělí doma nezastihli a telefon nezvedal.

Nicméně se podařilo zastihnout zastupitele a Cenkova švagra Petra Voňku. „Doufám, že starostování nechá, rozhodně mu škodí, jsou z toho jen problémy. Ve vesnici máme klasické stížnosti, rozepře, co se týče správy cest, chodníků, ale nic takového, co by mohlo vyústit v takový útok. Mám tipy, kdo za útokem stojí. Myslím, že někdo z obce,“ odhadl Voňka.

Konkrétnější ale být nechtěl. „Jsou to jen spekulace,“ odůvodnil zastupitel.

Úřad navštívil asi hodinu po incidentu. „Viděl jsem jen kaluž krve. Víc toho kvůli vyšetřování říct nemůžu,“ dodal.

ÚTOK NA FARÁŘE

Podobné útoky jsou na Vyškovsku zcela ojedinělé. V listopadu 2008 policisté řešili napadení faráře Martina Bejčka v Dražovicích. V sakristii tamního kostela dostal několik ran do obličeje a do hlavy. Útočil mladík ze sousedství. Na základě rozhodnutí probační a mediační služby student brněnské vysoké školy vyvázl bez trestu.