Šel jsem na žížaly, hájil se zloděj

Brno – Na žížaly za sto tisíc korun se vydal zhruba v polovině listopadu někdy nad ránem pětatřicetiletý muž na svah pod hotelem u Brněnské přehrady. Místo sběru návnady na ryby se totiž vloupal do hotelu, kde v minulosti pracoval jako brigádník. Podle svých slov šel na žížaly, žádné ale nenašel. „Napadlo ho tedy, že by se mohl podívat do hotelu a něco z něj ukrást. Přes první dveře se dostal jednoduše, protože nebyly dovřené, druhé už musel vykopnout," popsal případ mluvčí brněnských policistů Pavel Šváb. Zloděj se dostal až do recepce, kde vzal číšnický flek, stravenky a příruční kovovou pokladnu. Prozradil ho kamerový záznam.

Migranty si spletli 
s průvodem Romů

Znojmo – Týdně hned několik telefonátů, že se Znojmem pohybují skupinky migrantů, řešili během letošního podzimu znojemští strážníci. „Lidé nám volají prakticky každý týden," popsal ředitel Městské policie Znojmo Ivan Budín. Strážníci každý telefonát museli prověřovat. Většinou šlo ale o skupinky brigádníků najatých zdejšími zemědělci, kteří pocházeli z jiných zemí Evropské Unie. Lidé ve Znojmě si ale utečence, které sledovali denně v televizi, spletli i s Romy. To když městem procházel tradiční romský smuteční průvod. „Romové se tehdy loučili s jednou ze svých nejstarších žen," doplnil Budín.

Muži napadli dívku kvůli salámům

Hodonín - Až deset let za mřížemi mohou strávit dva muži, kteří první listopadové pondělí v hodonínském parku u zimního stadionu měli oloupit devatenáctiletou dívku. Zloděje zaujal obsah její kabelky salám a káva. Muži se s mladou ženou dali do řeči. Ta se jim pochlubila, že má u sebe tři salámy, které plánuje prodat. „Nabídli se, že jí s prodejem pomohou. Dívka jejich nabídku odmítla, jenže to dvojici neodradilo," uvedl tehdy policejní mluvčí Petr Zámečník. Jeden z mužů dívku obešel zezadu a chytil ji za krk, druhému pak řekl, aby jí prohledal tašku. „Z ní vzal dva salámy a jedno balení instantní kávy," sdělil Zámečník.

Bobra na silnici srazilo auto

Hodonín - Řidiči osobního auta BMW vběhl v polovině prosince do cesty bobr, kterého náraz zabil. Nehoda se stala poblíž Hodonína. Řidič vyvázl bez zranění, ale na jeho autě zůstala škoda v řádech tisíců korun. „Nehoda, kterou by měl na svědomí bobr, je skutečně výjimečná," uvedl mluvčí policie Petr Zámečník.

Než připravila žena svačinu, okradl ji

Hodonínsko - Na hodonínské policisty se letos obrátila žena, která postrádala věci za patnáct tisíc korun. Sebral jí je neznámý muž, s nímž měla předem domluvený sex. Případ se stal v bytě oznamovatelky. „Muž využil situace, kdy hostitelka připravovala občerstvení. Víc než vidina sexu ho nakonec zaujala kabelka. Ukradl ji a z bytu se vytratil," popsal případ hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník. Okradená žena se rozhodla událost nahlásit na policii. Postrádala kabelku, peníze, řetízek, hodinky a dva mobilní telefony. „Vše v hodnotě téměř patnácti tisíc korun," doplnil mluvčí Zámečník.

Vlka zastavila až druhá rána

Brno - Střelba z auta doprovázela prosincový hon na vlka arktického. Zvíře uteklo z brněnské zoologické zahrady. Víc než dvoumetrovým skokem se dostalo z provizorního výběhu. „Připravovali jsme ho na převoz do zoo v Číně," vysvětlila mluvčí zoo Monika Brindzáková s tím, že tak vysoký skok ji překvapil.

Chtěl mluvit o islámu. Dostal pouta

Znojmo - Násilím se začátkem prosince pokoušel důchodce dostat k mikrofonu na slavnostním rozsvícení vánočního stromu ve znojemských Příměticích. „Při slavnosti na tamním sídlišti tvrdil, že chce promluvit o islámu a o světovém míru. To mu organizátoři nedovolili," přiblížil incident Petr Hladký ze znojemské městské policie. Muž se ovšem po chvíli pokoušel k aparatuře dostat znovu. „Dokonce začal vytrhávat kabely. Proto ho strážníci z akce vyvedli. Jednoho ze strážníků také zkoušel udeřit do obličeje," popsal zákrok Hladký. Muži teď hrozí pokuta až do výše dvaceti tisíc korun.

Nemocnici zasáhla záhadná epidemie

Znojmo - Zřejmě obědy pro zaměstnance stály letos v září za trávicími problémy personálu znojemské nemocnice. Epidemie nezasáhla pacienty a neomezila nijak provoz tohoto zdravotnického zařízení. Stejné potíže měly navíc i dvě desítky zaměstnanců firmy Tamura ve Znojmě, která z tamní nemocnice obědy odebírá.

Šel si umýt ruce, auto sjelo do vody

Šakvice - Kuriózní případ řešili hasiči a policisté v červnu poblíž Šakvic na Břeclavsku. Z tamního břehu novomlýnských nádrží sjelo auto, které skončilo pod hladinou. Havárie se stala ve chvíli, kdy řidič zastavil a šel si umýt ruce. „Zapomněl však auto zajistit," uvedla tehdy mluvčí policistů Kamila Haraštová.

Místostarosta dlužil i svazu cyklistů

Znojmo - Nový místostarosta Znojma a šéf znojemské organizace hnutí ANO Jan Fiala měl po usednutí na radnici vážné problémy se splácením svých dluhů, které přetrvaly až do tohoto roku. Dlouhodobě neplatil nájemné za městský byt a dlužil desítky tisíc i za předvolební kampaň. Na znojemskou radnici pak v lednu dorazil oficiální dopis Českého svazu cyklistiky, který upozorňoval vedení města na Fialův více jak dva roky starý neuhrazený dluh. „Dluh vůči Českému svazu cyklistiky je ve výši celkem 57 253 korun," psal generální sekretář svazu Stanislav Kozubek. Fiala se totiž před vstupem do politiky věnoval cyklistice.

Za obcí spadl meteorit, tvrdil

Ladná - S nevšedním nálezem přišel v lednu Josef Pokorný z Ladné na Břeclavsku. Uvedl, že na přelomu roku astronomy spatřené části meteoritu padajícího nad Vysočinou dopadly také kousek za Ladnou. Nejtěžší měl podle něj pět kilogramů. Odborníci ale nakonec jeho tvrzení vyloučili.

Střídání stráží v nemocnici

Boskovice - Život občas přináší paradoxy. V roce 2007 tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek odvolal ředitele Úrazové nemocnice v Brně Miloše Janečka. Letos na konci října valná hromada boskovické nemocnice odvolala zase Julínka, který tam byl náměstkem. Na místo ředitele přišel Janeček.

Ve dne hasil, v noci zapaloval pole

Týnec - Škodu více než milion dvě stě tisíc korun způsobil dobrovolný hasič, který na Podluží na Břeclavsku zakládal úmyslně požáry. Muže nakonec chytli policisté. Podle nich zadržený hasič zapaloval pole či stodolu kvůli navýšení počtu výjezdů sboru, v němž působil. Kromě Týnce žhář na Břeclavsku škodil také v sousední Moravské Nové Vsi. „Podobných událostí jsem už zaznamenal více. Někdo chce být jen aktivní a mít co nejvíce zásahů, někdy ale může být motivací například peněžní odměna. Záleží, jakou sbory mají dohodu s obcemi," zmínil tehdy vyšetřovatel profesionálních hasičů Svatopluk Pěček.

Evakuace? Kvůli psím exkrementům

Břeclav - Kbelík plný psích exkrementů. Takový „dárek" přinesl koncem ledna na Okresní státní zastupitelství v Břeclavi Ivan Novotný. Pak z úřadu odešel. O nálezu plastové nádoby informoval břeclavskou policii člen justiční stráže. Na místo hned poté kromě policistů vyrazili také hasiči, záchranáři a dokonce i pyrotechnik. Policejní hlídky na dvě a půl hodiny uzavřely příjezdovou cestu ke státnímu zastupitelství a z budovy v ulici U Stadionu evakuovaly všech deset zaměstnanců. „Vzhledem k tomu, že muž nesdělil, co se v nádobě nachází, museli jsme vyloučit, že se jedná o nebezpečnou látku," objasnila policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Starosta vydržel jen dva týdny

Novosedly - Překvapení. Pouhé dva týdny vydržel v křesle starosty Novosedel na Břeclavsku Milan Masařík. Odstoupil bez udání důvodu. Masařík byl v čele obce od 17. září, kdy nahradil odvolaného Františka Trefilíka (na snímku). Ten obec vedl předchozích pětadvacet let. Na přelomu září a října do čela obce usedl lidovec Adam Hrůza.

Opilá řidička narazila do policistů

Holštejn - Kuriózní dopravní nehoda se začátkem června stala v Holštejně na Blanensku. Značně opilá řidička nezvládla odbočit na křižovatce a narazila do policejní Škody Octavie. Třiapadesátiletá žena tehdy řídila Hyundai Getz. Policisty k nehodě ani volat nemusela, okamžitě vystoupili z auta a ženě udělali test na přítomnost alkoholu. „Pití alkoholu před jízdou hned přiznala. Nadýchala při zkoušce 2,47 promile," upřesnil tehdy blanenský policejní mluvčí Petr Nečesánek. Policisté ženě na místě zadrželi řidičský průkaz a zakázali jí pokračovat v jízdě. Za to, že pod vlivem alkoholu způsobila dopravní nehodu, může jít až na tři roky do vězení.

Labutě způsobily dopravní zácpu

Slavkov u Brna - Osm mláďat vyvedl letos pár labutí velkých, které se uhnízdily ve Slavkově u Brna. Ptáci o sobě dali vědět na konci srpna i řidičům, kteří tehdy projížděli obchvatem města. „Rodina labutí se vydala z vysychajícího mokřadu Třináct jezer. U mostu pak vešly na silnici, a řidiči museli zastavit," řekl ochranář Petr Navrátil.

Starostovi přišlo dva tisíce eur

Brno - Do schránky důvěry v brněnských Bohunicích někdo vhodil v září velkou bublinkovou obálku. Když ji starosta městské části Antonín Crha při rozhovoru se svou sekretářkou otevřel, vypadlo z ní dvacet stoeurových bankovek. V přepočtu neznámý odesílatel poslal přes čtyřiapadesát tisíc korun. Zákon ale starostovi nedovolil peníze vy-užít. Aby mohl částku považovat za dar, musel by s ním odesílatel uzavřít darovací smlouvu. „Nezáleží, jestli starosta našel peníze ve schránce důvěry, venku na chodníku nebo v tramvaji. Jde jednoduše o nález," vysvětlil brněnský právník Jan Tulis. S penězi starosta Crha nijak nenakládal.

Herce zasáhl elektrický proud

Brno - Zásah elektrickým proudem utrpěl herec Michal Isteník, a to při listopadovém hostování brněnského divadla Buranteatr v Praze. Ze Žižkovského divadla Járy Cimrmana ho odvezla záchranná služba, z nemocnice ho brzy propustili a vrátil se do Brna. Příčinou události byl zřejmě zkrat v okamžiku, kdy se herec dotkl jednoho z jevištních tahů.

Policie objevila dvě vycpané želvy

Rájec-Jestřebí - Tygří kůže s hlavou, dvě vypreparované karety obrovské a varan stepní. Tyto trofeje vzácných zvířat našli začátkem prosince policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality v domě v Rájci-Jestřebí na Blanensku. Vyšetřují případ přidělování veřejných zakázek a u jednoho z podezřelých podnikli domovní prohlídku.

O nejhezčí alej hlasoval i robot

Šebetov, Kořenec - O prvenství v anketě Alej roku se do poslední chvíle přetahovala Budkovanská alej kaštanů u Jedovnic a Melkovská alej bříz u Šebetova na Blanensku. Po skončení hlasování to vypadalo, že vyhráli Melkovští. Jenže se ukázalo, že do hlasování se vložil robot. Pořadatelé vyřadili falešné hlasy a bylo jasno. Budkovanské stromořadí těsně vyhrálo.

Zápas se nekonal. Chyběli hráči

Kyjov - Utkání čtrnáctého kola první A třídy mezi Bořeticemi a Kyjovem bylo v červnu pro malý počet domácích hráčů za stavu 1:7 předčasně ukončené. Domácí tak po dvou kontumačních porážkách s Břeclaví a Ratíškovicemi čekal další přísný postih. Ze soutěže však Sokol nakonec vyloučený nebyl. Svěřenci kyjovského kouče Alexandra Hrabala si tak proti oslabenému protivníkovi, který nastoupil pouze v devíti, s chutí zastříleli. „V tomto zápase není co hodnotit," konstatoval Hrabal. Kanonádu zahájil hostující kapitán Zdeněk Bartoň. Za stavu 1:7 se „zranili" dva domácí hráči a hlavní rozhodčí zápas po hodině hry ukončil.

Vánoční strom strhl vítr

Znojmo - Zlomená zůstala 1. prosince ráno, hned druhý den po slavnostním zahájení adventu, ležet dvanáctimetrová jedle na Horním náměstí ve Znojmě. Vánoční strom porazil prudký vítr. Na náměstí se ještě tentýž den objevil nový strom. Advent ve Znoj-mě narušil také anonym, který ohlásil odložený kufr v jedné ulici. Policie ji celou evakuovala.

Sexuální asistentka pomáhá postiženým

Brno - Jednou z pěti vyškolených sexuálních asistentek se stala pětatřicetiletá Brňanka používající pseudonym Helena. Před třemi lety si nezaměstnaná žena začala vydělávat jako prostitutka. Spolupráci na projektu jí nabídla organizace Rozkoš bez rizika, kam chodila na vyšetření na pohlavně přenosné infekce. „Celé téma sexuální asistence je mi blízké, protože máme ve vzdálené rodině příbuzné s hendikepem," uvedla žena, která si nepřála uvést své jméno. Asistentka hendikepovaným radí nebo jim ukáže, jak mají masturbovat nebo pracovat se sexuálními pomůckami. „Hendikepovanému pá-ru například poradíme vhodnou polohu," dodala.