VYBERTE SI REGION

Kvalitní voda? Pomohou kontroly a degustace

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ - O čisté a průzračné vodě básnil brněnský rodák Jan Skácel ve své slavné básni Modlitba za vodu. V polovině osmdesátých let si stýskal, že křišťálové tekutiny ubývá. V současnosti se o nezávadnost v kohoutcích starají celé týmy chemiků a hygieniků. Přísnými kontrolami se snaží předejít podobným situacím jako té, která v květnu připravila Pražany v Dejvicích a Bubenči o pitnou vodu. Byly v ní splašky.

12.9.2015
SDÍLEJ:

Při rozborech pracovníkům v laboratořích pomáhá i moderní technika. Díky ní trvá vyhodnocení mnoha ukazatelů méně času než dřív.Foto: DENÍK/Ludmila Korešová

Podle Miroslava Staňka z krajské hygienické stanice čeká každý vodovod nejméně jedna kontrola za rok. „Vyjíždíme i často na podněty lidí, většinou jde o menší prohřešky," sdělil Staněk.

Chemici kontrolují několik parametrů. Jde třeba o zastoupení prvků. „Ve vodě musí být dost chloru nebo dusičnanů. Důležité je, aby měla správné pH, které určuje kyselost a zásaditost," vysvětlil.

Dál odborníci zkoumají jakost nejběžnější tekutiny. Pokuta za nekvalitní vodu může být až stovky tisíc korun. Za špatnou hodnotu chloru je to kolem deseti tisíc.

Kontroly ovlivňuje spousta okolností. „Intervaly se liší, záleží hlavně na velikosti vodovodu. Někde měříme denně, jinde je cyklus tříměsíční. Sledujeme kvalitu ve zdrojích nebo úpravně. Každý řad má určitá místa, kde lze testovat. Může to být třeba v mateřské škole, na úřadu či výtokovém stojanu," řekl ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Vyškov Vladimír Kramář.

Testovacích míst je podle něj velké množství. „Navíc se v odběrech střídají, pozorujeme i síť, takže kvalitu máme pod kontrolou," poznamenal Kramář.

Právě častý dohled zamezí třeba šíření bakterií. Jakmile je společnost v řadu zjistí, vodu přechloruje. V posledních letech se také víc zaměřuje na pesticidy, které se do pitné tekutiny dostávají kvůli zemědělské činnosti.

Společnosti se zaměřují také na modernizace. V Břeclavi se před dvěma měsíci dočkali rekonstrukce úpravny v Kančí oboře, která zajišťuje dodávku pitné vody. Obyvatelům zařízení slouží od začátku sedmdesátých let minulého století. Modernizace vyšla na téměř čtyři sta milionů korun. Dokáže zásobovat víc než čtyřiadvacet tisíc lidí.

Kvalita zaručená

Ke kvalitě pitné vody přispěje také nově vybudovaná laboratoř společnosti Vodovody a kanalizace Břeclav. „Je moderně vybavená a slouží k nepřetržité kontrole kvality ve vodovodní síti," uvedl předseda představenstva Jaroslav Válka. Podle něj mají v Břeclavi na problémy s vodou vystaráno na desítky let.

V laboratořích nekontrolují chemici jen složení. „Šest pracovníků hodnotí také chuť a pach. Příští rok plánujeme zavést lepší hodnotící stupnici, budeme navíc řízeně degustovat vodu," prozradila manažerka kvality Brněnských vodovodů a kanalizací Marie Věntusová.

Občas se odborníkům při testování stane, že naměří nevyhovující hodnoty. „Jednou jsme při rozboru vodovodu odhalili, že obsahuje velké množství těkavých látek. Nakonec se našel překvapivý důvod. Zapomněli nám říct, že je vodojem mimo provoz kvůli rekonstrukci. Odchylku způsobily uvolněné barvy," doplnila Věntusová.

Nepříjemnosti s dodávkou zažili v červnu letošního roku obyvatelé Hrušovan nad Jevišovkou na Znojemsku. Do pitné vody se tehdy dostaly komáří larvy. Vodovod provozuje město, které tak muselo problém vyřešit. Radnice tekutinu nechala přechlorovat a lidem doporučila nepít z kohoutku, omezení trvalo týden. Předběžná zjištění nasvědčovala, že larvy do řadu pronikly v úpravně vody při opravách.

Město na vodovod dál důkladně dohlédne. „Uděláme, co je potřeba, abychom nemuseli podobné problémy řešit. Až bude vše hotové, lidem ve zpravodaji vysvětlíme, co se stalo. Po dokončení úpravny by se už nic takového nemělo opakovat," řekl starosta Hrušovan Miroslav Miloš.

Autor: Ema Zezulová, Redakce

12.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies