PROJEKT DENÍKU

Deník Rovnost rozjíždí projekt, díky kterému bude sbírat názory vybraných osobností k aktuálním tématům ve společnosti.

VÍC K TÉMATU PŘÍSPĚVKŮ NAJDETE VE ČTVRTEČNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ.

Jaké velké investice chystáte?
Kromě dálničních oddělení také rekonstrukci budov v kasárnách v brněnských Židenicích, kam přesuneme židenické obvodní oddělení nebo dopravní inspektorát městského ředitelství.

Kdo všechno policistům přispívá na investice do budov nebo na nové vybavení?
Máme vlastní rozpočet, ale velké investice platí policejní prezidium. Patříme také mezi krajské integrované záchranné složky, takže nám přispívá i Jihomoravský kraj.

POMOHLA POLICEJNÍ REFORMA K EFEKTIVNĚJŠÍMU STÍHÁNÍ ZLOČINCŮ?
Sloučení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) mělo podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) zlepšit sdílení informací mezi policisty a jejich práci zjednodušit. Zda se díky tomu teď zločinci více třesou strachy a nákladná změna se vyplatila, zatím podle odborníků nelze soudit. Je zkrátka příliš brzy. Samotní policisté ale změnu s radostí nepřivítali. Rozpad týmů a předávání spisů jim práci jednoznačně ztížilo. Při boji se zločinem by uvítali kariérní stabilitu i možnost zúročit profesní zkušenosti a pracovat bez politických tlaků.

Podle 10,8 % panelistů Deníku Rovnost policejní reforma pomohla k efektivnějšímu stíhání zločinců. O opaku je přesvědčeno 89,2 % respondentů. Na tuto otázku odpovídalo 37 lidí.

Na co třeba v poslední době přispěl kraj?
Pro letošek jsme dostali deset milionů korun. Pořídili jsme za ně praktické věci pro hlídky, jako třeba čtyřkolky. Dost peněz jsme také dostali od státu na ochranu hranic.

Co jste za ně koupili?
Šlo o čtrnáct milionů korun a pořídili jsme za ně například tři bezpilotní letouny nebo detektory tlukotu srdce, které dokážou odhalit lidi ukryté v kamionech.

V kraji chybí 75 policistů

Brno - Přes tři a půl tisíce policistů slouží na jihu Moravy, přesto jich je stále málo. „Máme v současnosti pětasedmdesát volných míst," uvedl krajský policejní ředitel Leoš Tržil.

Nejvíce policistů chybí na brněnském městském ředitelství. „Je to ale dáno také jeho velikostí. Má mít 1090 lidí a chybí jich dvaatřicet. Z okresů se policistů nejvíce nedostává na Brně-venkově, kde hledáme čtrnáct zaměstnanců," sdělil Tržil.

Policisté nedávno pořádali náborovou kampaň, díky níž by podle Tržila mohlo mezi policisty přijít až pětatřicet nováčků.

Zájemci o práci v policejní uniformě musí být fyzicky zdatní a projít psychotesty. „Zdravotní stav problém nebývá, vloni jsme kvůli němu museli odmítnout jen dva zájemce. Na fyzické testy se dá připravit. Důležité jsou ale psychotesty. Práce policisty je náročná, musí zvládat nejrůznější zásahy a také jednat s lidmi. Nemůžeme polevit s nároky, jinak by se nám to ve špatném vrátilo," doplnil Tržil.

S nedostatkem lidí se potýkají například také brněnští strážníci. „Když započteme i čekatele na strážníky, tak nám chybí pětatřicet zaměstnanců. Vyplácíme jim náborový příspěvek padesát tisíc korun. Polovinu dostanou po složení zkoušek a druhou po podpisu smlouvy na dobu neurčitou," vysvětlil mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Republikoví policisté budou pravděpodobně nabírat i další síly. „Stále debatujeme o rozvoji policie. Budeme určitě hledat například experty na kybernetickou bezpečnost nebo terorismus. Jsou u nás možné i takzvané boční vstupy, kdy nováčci nemusí začít úplně od nuly, ale nastupují rovnou na specializovaná oddělení," dodal ředitel.