VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lákají na domácí fíky a rajčata. Venkovská gastronomie je stále oblíbenější

Jižní Morava – Víno, památky a cyklostezky. Z těchto důvodů zavítají na jižní Moravu každoročně stovky tisíc lidí a udržují ji na předních příčkách v návštěvnosti krajů České republiky. Poslední dobou se začíná prosazovat další lákadlo: gastroturistika.

29.1.2015
SDÍLEJ:

Café Fara v Klentnici.Foto: DENÍK/Jiří Ševčík

Dobré jídlo turisté vyhledávají na venkově stále častěji. „Pryč jsou doby, kdy se špičkovými restauracemi chlubila jen velká města," zdůraznil trend gastronomický znalec a propagátor kvalitního jídla Pavel Maurer.

Příklad je třeba půltisícová Klentnice na Břeclavsku. Polohu ve vinařské oblasti na Pálavě využila před šesti lety rodina Džiubanových, která 
z bývalé fary vytvořila kavárnu Café Fara. „Naše hlavní myšlenka je nabízet kvalitní jídlo, domácí pečivo a další lahůdky ze surovin pěstovaných výhradně na našich polích v blízkém okolí a z kontrolovaných zdrojů od farmářů," shrnul majitel podniku Radek Džiuban.

PŘEHLEDNOU INFOGRAFIKU SE VŠEMI TIPY SI PŘEČTĚTE VE ČTVRTEČNÍM DENÍKU ROVNOST

Vaří z plodin, které si sami vypěstují. V zahradě mají fíky a třicet druhů rajčat. Restaurace po zimní přestávce otevře sedmého února.

Lokální suroviny mnohdy podniky nabízejí v neobvyklém prostředí. Třeba ve slováckém sklepě mlýna v Bukovanech na Hodonínsku.

Tam se zaměřují na tradiční moravské speciality. „Máme zelné šulánky, špíz z jehněčího s klobásou a zelňáky nebo šumajstr," představila nabídku provozní Eva Zimčíková. Atmosféru dokresluje i holubník a chlév s ovcemi.

Návštěva u kuchaře

Působivé prostředí venkova a vaření bez náhražek funguje. Zvlášť když někde dají návštěvníkům nahlédnout až téměř pod pokličku. „Zakládáme si na poctivých porcích z čerstvých surovin. I proto je naše kuchyně napůl otevřená do restaurace, aby hosté viděli, s jakou láskou pro ně jídlo připravujeme," řekl šéfkuchař Robert Brodský z rajhradské restaurace U Kašny.

Právě konkrétní kuchař může být lákadlo, zvlášť když ho doporučuje uznávaná autorita. Restaurace U Tlustých v Lednici na Břeclavsku se pyšní ohodnocením pěti hvězdiček od Zdeňka Pohlreicha. Na ty je majitel Andrej Tlustý hrdý. Jeho recept na úspěch je stručný. „Pořád se zlepšovat a držet úroveň," řekl.

Na tradici lákají i ve Vémyslicích na Znojemsku. „Vaříme podle kuchařek z období první republiky. Vracíme se tak do doby, kdy bylo umění českých kuchařek, našich babiček a prababiček, proslulé po celé Evropě," sdělil ředitel hotelu Ryšavý Jan Janda.

Hostům uvaří ale i pokrmy z exotických surovin. Až do šestého února zájemci ochutnají klokana na červeném víně s karlovarským knedlíkem nebo steaky z lamy, koně či zebry. Ceny se neliší od tradičního hovězího.

Podle odborníka na gastronomii Ivo Ševčíka je ale většina tuzemských turistů cestujících za jídlem konzervativní. „Klasické restaurace na nás působí pohodově díky vzpomínkám na jídla babiček a maminek. Na rozdíl od exotických restaurací," porovnal Ševčík.

Také ředitelka Centrály cestovního ruchu na jižní Moravě Zuzana Vojtová zdůrazňuje silný vliv tradice na gastroturistiku. Upevňuje ho i zažitý obraz pohostinného Moraváka se sklenkou vína v ruce. „Jihomoravané si udržují pověst milých hostitelů. Zvlášť v menších obcích," nastínila jeden z možných důvodů obliby Vojtová.

Autor: Věra Sychrová

29.1.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Radim Schwab.

Papež i Lazar. V jediném představení ztvární herec Schwab neuvěřitelných 25 rolí

Ilustrační foto.

SOUTĚŽ: Ve hře jsou lístky na zápas Zbrojovky proti Dukle Praha

AKTUALIZOVÁNO

Ignis Brunensis: přibude jeden ohňostroj, povinnou skladbou bude Bugatti step

Brno /ANKETA/ – Sedmkrát se letos rozzáří nebe nad Brnem různobarevnými ohňostroji. Na přelomu května a června se i letos uskuteční festival ohňostrojů Ignis Brunensis. Letošní ročník je jubilejní, dvacátý. Pořadatelé proto připravili na přehradě letos až pět ohňostrojných show. Nově tam bude v době přehlídky i hudební festival.

Kino Art se přesune do bývalého lihovaru. Kvůli opravám

Brno /FOTOGALERIE/ – Rozsáhlé opravy za miliony korun čekají budovu brněnského Kina Art v Cihlářské ulici. Kvůli rozšíření vestibulu či zřízení bezbariérového přístupu proto od května do září kino přemístí do bývalého lihovaru v Pekařské ulici.

DOTYK.CZ

Největší poslanečtí snaživci? Na špici jsou Kalousek i Okamura

Už více než dvě stovky zákonů předložili současní poslanci. Sice jich protlačili jen 26, ale nesmutní z toho. Hlavně, že jsou vidět.

Nový ředitel Povodí Moravy dřív vedl mlékárny a lihovar

Brno – Z mléka a alkoholu přesedlá na vodu nový ředitel Povodí Moravy. V Brně ho v pondělí představil zaměstnancům podniku ministr zemědělství Marian Jurečka. Václav Gargulák přejde na pozici generálního ředitele společnosti zvenčí a ujme se jí už v úterý.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies