VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lákají na domácí fíky a rajčata. Venkovská gastronomie je stále oblíbenější

Jižní Morava – Víno, památky a cyklostezky. Z těchto důvodů zavítají na jižní Moravu každoročně stovky tisíc lidí a udržují ji na předních příčkách v návštěvnosti krajů České republiky. Poslední dobou se začíná prosazovat další lákadlo: gastroturistika.

29.1.2015
SDÍLEJ:

Café Fara v Klentnici.Foto: DENÍK/Jiří Ševčík

Dobré jídlo turisté vyhledávají na venkově stále častěji. „Pryč jsou doby, kdy se špičkovými restauracemi chlubila jen velká města," zdůraznil trend gastronomický znalec a propagátor kvalitního jídla Pavel Maurer.

Příklad je třeba půltisícová Klentnice na Břeclavsku. Polohu ve vinařské oblasti na Pálavě využila před šesti lety rodina Džiubanových, která 
z bývalé fary vytvořila kavárnu Café Fara. „Naše hlavní myšlenka je nabízet kvalitní jídlo, domácí pečivo a další lahůdky ze surovin pěstovaných výhradně na našich polích v blízkém okolí a z kontrolovaných zdrojů od farmářů," shrnul majitel podniku Radek Džiuban.

PŘEHLEDNOU INFOGRAFIKU SE VŠEMI TIPY SI PŘEČTĚTE VE ČTVRTEČNÍM DENÍKU ROVNOST

Vaří z plodin, které si sami vypěstují. V zahradě mají fíky a třicet druhů rajčat. Restaurace po zimní přestávce otevře sedmého února.

Lokální suroviny mnohdy podniky nabízejí v neobvyklém prostředí. Třeba ve slováckém sklepě mlýna v Bukovanech na Hodonínsku.

Tam se zaměřují na tradiční moravské speciality. „Máme zelné šulánky, špíz z jehněčího s klobásou a zelňáky nebo šumajstr," představila nabídku provozní Eva Zimčíková. Atmosféru dokresluje i holubník a chlév s ovcemi.

Návštěva u kuchaře

Působivé prostředí venkova a vaření bez náhražek funguje. Zvlášť když někde dají návštěvníkům nahlédnout až téměř pod pokličku. „Zakládáme si na poctivých porcích z čerstvých surovin. I proto je naše kuchyně napůl otevřená do restaurace, aby hosté viděli, s jakou láskou pro ně jídlo připravujeme," řekl šéfkuchař Robert Brodský z rajhradské restaurace U Kašny.

Právě konkrétní kuchař může být lákadlo, zvlášť když ho doporučuje uznávaná autorita. Restaurace U Tlustých v Lednici na Břeclavsku se pyšní ohodnocením pěti hvězdiček od Zdeňka Pohlreicha. Na ty je majitel Andrej Tlustý hrdý. Jeho recept na úspěch je stručný. „Pořád se zlepšovat a držet úroveň," řekl.

Na tradici lákají i ve Vémyslicích na Znojemsku. „Vaříme podle kuchařek z období první republiky. Vracíme se tak do doby, kdy bylo umění českých kuchařek, našich babiček a prababiček, proslulé po celé Evropě," sdělil ředitel hotelu Ryšavý Jan Janda.

Hostům uvaří ale i pokrmy z exotických surovin. Až do šestého února zájemci ochutnají klokana na červeném víně s karlovarským knedlíkem nebo steaky z lamy, koně či zebry. Ceny se neliší od tradičního hovězího.

Podle odborníka na gastronomii Ivo Ševčíka je ale většina tuzemských turistů cestujících za jídlem konzervativní. „Klasické restaurace na nás působí pohodově díky vzpomínkám na jídla babiček a maminek. Na rozdíl od exotických restaurací," porovnal Ševčík.

Také ředitelka Centrály cestovního ruchu na jižní Moravě Zuzana Vojtová zdůrazňuje silný vliv tradice na gastroturistiku. Upevňuje ho i zažitý obraz pohostinného Moraváka se sklenkou vína v ruce. „Jihomoravané si udržují pověst milých hostitelů. Zvlášť v menších obcích," nastínila jeden z možných důvodů obliby Vojtová.

Autor: Věra Sychrová

29.1.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rainbow Run. Ilustrační foto.

Běžci si užijí závod mezi barvami. Startovným pošlou malého chlapce za dinosaury

Policisté hledají taxikáře, dvě dívky a muže, co je doprovázel. Dva z hledaných svědků jsou na snímku.

Modřina na obličeji a ztracené mobily i doklady. Policie hledá svědky potyčky

AKTUALIZOVÁNO

Lidé jsou skvělí. Přejí mi a věří, že jsem nevinný, řekl omilostněný Kajínek

Brno /ANKETA/ – Omilostněný dvojnásobný vrah Jiří Kajínek, kterého z rýnovického vězení propustili v úterý odpoledne, je nyní v Brně. Ve čtvrtek v poledne se naobědval v bystrcké restauraci Akát, noc stráví rovněž v Bystrci. Zatím co restaurace, která se fotografií Kajínka pochlubila na svých stránkách na Facebooku, se dočkala rozporuplných reakcí, Kajínek před bystrckým bytem řekl, že zatím se setkává se samými dobrými reakcemi lidí.

Ruské velvyslanectví: Růžový tank pošpiňuje vzpomínku. Podpořilo přemalování

Brno – Členy vojenského klubu, kteří se o víkendu pokusili vrátit růžovému tanku IS-2 před červeným kostelem v Brně původní zelenou barvu, ve čtvrtek podpořilo velvyslanectví Ruské federace v České republice. Jeho zástupci se ohradili proti tvrzení Davida Černého, který tank přetřel na růžovo, že se jedná o symbol okupace z roku 1968.

AKTUALIZOVÁNO

Dálnice D1 na Brno byla zavřená kvůli nehodě

Vysočina - Provoz na dálnici D1 během čtvrtečního dopoledne zastavila nehoda. Stala se ve směru na Brno na 132. kilometru. Policie dopravu odkláněla na souběžnou silnici druhé třídy.

AKTUALIZOVÁNO

Plzeň lanaří Řezníčka. Zatím jsem nic nepodepsal, říká brněnský forvard

Brno – Dost reálně vypadá, že Zbrojovka půjde do příští sezony bez střelců víc než poloviny branek v letošním ročníku nejvyšší fotbalové soutěže. Po odchodu autora deseti podzimních tref Michala Škody do norského Lilleströmu na hostování s opcí se schyluje také k přestupu Jakuba Řezníčka. Sedmigólového střelce aktuálního prvoligového ročníku lanaří plzeňská Viktoria.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies