VYBERTE SI REGION

Ledového vína nabídnou vinaři málo. Navíc podraží

Jižní Morava – Trpěliví vinaři se zaradovali. Po nadprůměrně teplém prosinci se na jeho konci citelně ochladilo. Právě teploty kolem minus sedmi stupňů Celsia jsou nutné při sklízení hroznů pro ledové víno. Jeho milovníci tak letos nepřijdou zkrátka, ale za lahev zaplatí o desítky korun víc. Oblíbeného alkoholického nápoje totiž bude mnohem méně než obvykle.

3.1.2015 2
SDÍLEJ:

Ilustrační.Foto: DENÍK/Michal Šupálek

Na silvestra od půl sedmé ráno sbírali hrozny na takzvanou ledovku například v Bohumilicích na Břeclavsku. „Ledové víno bude tentokrát spíš rarita. Ročník 2014 je slabší a málokdo zariskoval a nechal hrozny ve vinicích," upozornil ředitel vinařství Pavlovín Radim Heča. Pro výrobu vína vyčlenil odrůdu Chardonnay.

Risk se vyplatil také Vinařství Vajbar z Rakvic na Břeclavsku, které ledovku vyrobí z odrůdy Frankovka. „Pochopitelně jsme se obávali, že ledové víno tentokrát nebude. Kvůli dešti se do vinic dostávala masivní plíseň. Teplé počasí v polovině prosince mohlo pro hrozny znamenat definitivní konec. Nicméně naštěstí jsme vydrželi my i hrozny," pochvaloval si sklepmistr Bohumil Vajbar. Hrozny na ledové víno posbírali už dva dny před koncem roku ve dvě hodiny ráno za teploty minus deset stupňů Celsia.

Oba vinaři se shodují, že vyrobí zhruba sto litrů ledovky. Mohlo jí být ještě méně. Kromě plísně totiž hrozny často ohrožují i zloději. „Je pro nás obrovské plus, že víno máme vysazené přímo před hlavním sklepem v našem areálu. Můžeme tak neustále kontrolovat stav a nemusíme mít strach, že nám hrozny sklidí někdo cizí. Areál hlídá pes a monitorovací systém," uvedl Heča.

Od ledovky naopak letos upustili ve Valticích na Břeclavsku. „Všechny hrozny jsme sklidili předčasně. Ani ne kvůli zdravotnímu stavu, ale nízké cukernatosti hroznů," uvedl ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný.

I mnozí další vinaři schovali úrodu dřív kvůli malé cukernatosti a hnilobě. „Výrobě ledového vína jsme nevěřili. Pokud mrzne jeden den, poté se oteplí a opět mrzne, klesá i kvalita. Ve víně je pak zvláštní ořechová chuť, kterou vytkne každý sommelier," vysvětlil Štěpán Maláník z vinařství Maláník-Osička v Mikulčicích na Hodonínsku.

Za špatnou označil úrodu mluvčí Svazu vinařů České republiky Martin Půček. „Podle mnohých jsme se setkali s jedním z nejhorších roků. Firem, které si nechaly hrozny na ledové víno, je velmi málo," informoval Půček.

Za lahev o objemu 0,2 litru zájemci zaplatili v loňském roce tři sta až pět set korun. Letos ale raritní víno pravděpodobně zdraží, v řádech desítek korun. „Už v loňském roce jsme patřili mezi malé procento vinařství, které vydrželo čekat do února na mráz. Letos bude ledových vín zřejmě ještě méně. Konečnou cenu vína ale určí jeho kvalita. V tuto chvíli se vylisovaná šťáva projevuje velmi nadstandardně, rychle se čistí, je výrazně jahodová v barvě, vůni i chuti. Mohlo by to být nejlepší ledové víno našeho vinařství," pochvaloval si Vajbar.

Autor: Věra Sychrová

ANKETA

Chutná vám ledové víno?

ANO

53 %

NE

47 %

Hlasovalo: 81     Anketa byla ukončena

3.1.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Měl podpírat německou dálnici. Místo mostu stojí u přehrady jen osamělé torzo

Brno – Zakázaná výzva lákala před lety horolezce u brněnské přehrady. Ještě v devadesátých letech minulého století mohli lézt na opuštěný pilíř Hitlerovy dálnice, dnes už zde ale platí zákaz. Právě pozůstatku po nikdy nedostavěné dálnici je věnován další díl pravidelného seriálu Brněnského deníku Rovnost Brněnské mosty.

Výstava Betlémů láká na tři sta let staré modely. A možná i na historický objev

Předklášteří – Století staré modely Betlému nebo možný historický objev lze spatřit na týdenní výstavě v Předkláštěrí. Kromě nich si návštěvníci mohou spatřit kresby andělů žáků místní základní školy.

Zbrojovce začala zimní pauza. Dobrý start jara nám dodá kyslík, myslí si Hyčka

Brno – Poslední trénink, po němž začalo hráčům třítýdenní volno. Fotbalisté brněnské Zbrojovky v pátek měli poslední sraz, na kterém společně ukončili volnější týdenní přípravu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies