Na dovolené v Berlíně si Brňanka Eva Koutná zlomila ruku. Musela na pohotovost. A v nemocnici ji ošetřil český lékař. Přestože byla překvapená, není podobná scéna za hranicemi výjimečná. Upozornila na to Evropská komise i personální agentury, které lékařům zprostředkovávají práci v cizině.

Odchod jihomoravských lékařů do zahraničí připouští i nemocnice. „Žádné statistiky si sice nevedeme, ale je zřejmé, že řada lékařů od nás odešla za hranice," řekla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.

Zatímco dřív se lékaři ze zemí střední a východní Evropy stěhovali hlavně do arabských zemí, v současné době odchází především do Německa a Rakouska. „Zejména v Německu je stálý nedostatek zdravotníků a hlad po kvalifikované pracovní síle. Navíc tam mají peníze na to, aby ji adekvátně ohodnotili," popsal vedoucí projektu Kariéra za humny Tomáš Menšík, který zprostředkovává zaměstnání v cizině pro český zdravotnický personál.

Nízké platy i prestiž

Dodal, že lékaři z jihu Moravy i dalších míst republiky si stěžují na nízké platy v českých zdravotnických zařízeních, nedostatečnou prestiž svého zaměstnání a nízký sociální status. „Jejich odchod je tedy přirozená reakce. A není se co divit, že se průměrný věk českého lékaře zvýšil na víc než padesát let. Mladá a aktivní síla odchází za lepším," vysvětlil Menšík.

Na rozdíl od lidí s jiným zaměstnáním, nemají lékaři obvykle problém sehnat místo. „Na jižní Moravě jich hledá práci ani ne třicet, a to včetně zubařů. Pracovních nabídek na tyto profese máme v současné době sedm, které nabízí plat od dvaceti do čtyřiceti tisíc. Záleží na odbornosti, atestaci a praxi," sdělila ředitelka krajské pobočky úřadu práce Marie Cacková.

Upozornila, že v cizině si mohou vydělat mnohem víc. „Mají tam několikanásobně vyšší platy. V Německu se pohybují od tří a půl do téměř pěti tisíc euro hrubého. To je minimálně čtyřnásobek platu českých lékařů," vysvětlila Cacková. Dodala, že častým důvodem je i snazší dostupnost dalšího odborného vzdělávání, které je navíc na vyšší úrovni.

Práci za hranicemi by se proto nebránila například medička Pavla Hrdličková. „Pokud bych tam měla lepší podmínky, uvažovala bych o tom. Mám na mysli lepší systém postgraduálního vzdělávání, kde by se mi někdo věnoval a měl snahu mě něco naučit. A také lepší plat a zázemí," poznamenala studentka.

Práce v zahraničí? Uvažuje o ní 60 procent studentů

O práci v zahraničí z těchto důvodů uvažují studenti medicíny často. „Z našich průzkumů vyplývá, že asi šedesát procent čerstvých absolventů lékařské fakulty si dokáže představit, že do dvou nebo tří let odejdou za prací za hranice. Celouniverzitní průměr je přitom o něco nižší," poznamenala mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Při zvažování, zda odjet, záleží ale na znalosti cizích jazyků a také na tom, jaké má člověk zázemí. „Vím, že platy mladých doktorů nejsou ideální, ale v současné době tuto stránku příliš neřeším. Navíc moje jazyková výbava mi zatím neumožňuje shánět práci v cizině. Čeká mě ale půlroční studijní pobyt v zahraničí, takže je možné, že se to změní," popsal student lékařské fakulty Jan Baroš.

Přesto si nemocnice na jihu Moravy na nedostatek lékařů nestěžují. „V současné době máme čtyři volná místa. Celkem u nás ale pracuje zhruba sedm set lékařů," sdělila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.