VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lidé chtějí přísnější kontrolu vín. Kvůli podvodníkům a falšování

Jižní Morava – Zaměřte se na podvodníky s vínem, přejí si milovníci oblíbeného alkoholického nápoje. Alespoň to vyplývá z průzkumu Vinařského fondu se sídlem v Brně. Do ankety se zapojilo přes tisíc lidí. Víc než osmdesát procent z nich souhlasí, aby stát přitvrdil v kontrolách a certifikaci míst, kde se stáčené víno prodává.

11.9.2015 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Dalibor Krutiš

Průzkum si členové fondu nechali zpracovat kvůli chystané novele vinařského zákona. „V zásadě potvrdil to, co říkáme už několik let. Problém není sudové víno jako takové. To si zákazníci oblíbili a má na našem trhu nepochybně své místo. Nepřijatelné je ale klamání spotřebitelů," upozornil ředitel fondu Jaroslav Machovec.

Podle chystané novely bude třeba vína nově zapisovat do registru vinic. Zároveň chce ministerstvo zemědělství zavést definici falšování, za které hrozí pokuta až padesát milionů korun. „Chtěl bych, aby zákony byly přísnější. Drobní vinaři se tomu sice brání, přesto si myslím, že i jim aktuální situace škodí," poznamenal Machovec.

Stejný názor má také prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray. „Průzkum potvrzuje, že posílení kontroly chtějí i lidé, ne jen instituce," řekl.

Přes dvě třetiny zúčastněných v anketě souhlasí s prodejem sudového vína v jednorázových obalech. To původně prosazovalo i ministerstvo zemědělství, které chtělo také zakázat prodej z dovozu. Od obou záměrů nakonec ustoupilo. Víno v sudech však nakonec budou prodávat jen vinaři a dodavatelé, případně vlastníci provozoven, kteří jej uvedli na český trh. Ochranu před pančováním má zajistit speciální páska.

Častějších kontrol se nebojí ani jednatel velkopavlovického vinařství Pavlovín Radim Heča. „Trh se musí vyčistit od podvodníků. Bude na státu, jak se s tím popere a jak to dokáže uhlídat," řekl šéf vinařství z Břeclavska. Podle něj je dobře, že prodej v sudech zůstane. „Víno v jednorázových obalech by se lidem prodražilo," dodal.

S tím souhlasí i milovník vína Miroslav Herman z Rajhradic na Brněnsku. „Stát musí spíš posílit kontrolu prodejen. Stáčené si nekupuju právě z důvodu, že nevěřím v jeho kvalitu," poznamenal. Z ankety ale vyplývá, že o sudové víno mají občas zájem asi dvě třetiny dotazovaných.

Podle analýz přijde stát kvůli černému trhu se stáčeným vínem ročně o zhruba dva a půl miliardy korun. Nezdaněných skončí asi sto milionů litrů ročně. Zaměstnanci Státní zemědělské a potravinářské inspekce loni zjistili pochybení v téměř třetině případů.

KATEŘINA ŠEVČÍKOVÁ

MICHAL ŠUPÁLEK

Autor: Redakce

11.9.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

SOUTĚŽ: Ve hře jsou lístky na zápas Zbrojovky proti Dukle Praha

Tradiční již devatenáctou přehlídku ohňostrojů festivalu Ignis Brunensis zakončil pompézní ohňostroj z hradu Špilberk.
AKTUALIZOVÁNO

Ignis Brunensis: přibude jeden ohňostroj, povinnou skladbou bude Bugatti step

Kino Art se přesune do bývalého lihovaru. Kvůli opravám

Brno /FOTOGALERIE/ – Rozsáhlé opravy za miliony korun čekají budovu brněnského Kina Art v Cihlářské ulici. Kvůli rozšíření vestibulu či zřízení bezbariérového přístupu proto od května do září kino přemístí do bývalého lihovaru v Pekařské ulici.

DOTYK.CZ

Největší poslanečtí snaživci? Na špici jsou Kalousek i Okamura

Už více než dvě stovky zákonů předložili současní poslanci. Sice jich protlačili jen 26, ale nesmutní z toho. Hlavně, že jsou vidět.

Nový ředitel Povodí Moravy dřív vedl mlékárny a lihovar

Brno – Z mléka a alkoholu přesedlá na vodu nový ředitel Povodí Moravy. V Brně ho v pondělí představil zaměstnancům podniku ministr zemědělství Marian Jurečka. Václav Gargulák přejde na pozici generálního ředitele společnosti zvenčí a ujme se jí už v úterý.

AKTUALIZOVÁNO

Účtenky za pivo? Sorry jako i agent Bureš

Brno /ANKETA/ – Bureš, Andrej Bureš. Účtenky s takovýmto textem a podobiznou ministra financí Andreje Babiše stylizovaného do postavy Jamese Bonda dostávají už od prosince návštěvníci Pivní burzy v brněnské Veveří ulici. „Na účtence máme obrázek jen z recese a původně jsme ho chtěli po týdnu odstranit, ale lidem se líbí. Měli jsme jen jednu negativní reakci, lidé se spíš smějí," uvedl majitel restaurace Jakub Seďa.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies