K požárům trávy a náletových dřevin vyjíždějí hasiči v posledních dnech velmi často. „Za poslední měsíc jsme zasahovali už na osmi místech – třikrát v Drnovicích, dvakrát v Kobeřicích u Brna a dále v Podbřežicích, ve Vyškově a v Opatovicích,“ vyčetl letošní první zásahy ředitel vyškovského územního odboru Hasičského záchranného sboru Petr Mareš.

V Kobeřicích se přitom v jednom případě oheň rozšířil na přilehlé vinohrady. „Zasáhl také v sousedství stojící starou maringotku. Podle našich odhadů na ní škoda činí patnáct tisíc korun, ale nepodařilo se nám dopátrat majitele, aby její výši potvrdil,“ řekl vyšetřovatel požárů vyškovských hasičů Karel Vidlář.

Kromě náhrady škody se původce požáru může dočkat i pokuty. „Zákon o požární ochraně zakazuje plošné vypalování trávy. Lidem za jeho porušení hrozí pokuta až pětadvacet tisíc korun. Pokud jde o podnikatele, může podle druhu podnikatelské činnosti dosáhnout až půl milionu korun,“ upozornil Vidlář.

Další účet pak může přijít z obecního úřadu. „Některé obce vydaly obecně závaznou vyhlášku, která spalování povoluje jen v určité dny a hodiny. Na to by si měli dát pozor hlavně chataři. Často na to však zapomínají i přímo obyvatelé obcí,“ podotkl Vidlář.

Už skoro rok mají takovou vyhlášku i Milešovice. Pálení povoluje ve středu a v sobotu, pokud na tyto dny nepřipadne státní svátek. „Chtěli jsme, aby obec nebyla denně zakouřená. Od jejího vydání tu je čistší vzduch a lidé si to pochvalují. Vždy se samozřejmě najdou někteří lidé, kteří ji ignorují, ale ti mají smůlu. Loni jsem to ještě řešil domluvou, letos však už skončí u přestupkové komise ve Slavkově,“ připomněl povinnost řídit se vyhláškou starosta obce Michal Polanský.

Podnikatelům navíc hrozí pokuta, pokud neohlásí pálení odpadu na volné ploše. „Firmy a živnostníci, kteří chtějí spalovat na volném prostranství klestí, zbytky dřeva, plevel, suchý rákos, slámu a podobný odpad, to musí ohlásit profesionálním hasičům a mít zajištěné protipožární opatření proti vzniku a šíření požáru,“ uvedl Mareš.

I když se povinnost netýká běžných obyvatel, hasiči doporučují, aby pálení také nahlásili. Vyhnou se tak nepříjemnému překvapení, kdy jim za zády z ničeho nic zastaví několik hasičských cisteren. „K ohlášení stačí vyplnit jednoduchý formulář na internetových stránkách hasičů nebo zavolat na číslo 950 640 404,“ doplnil Mareš.

Pokud pak někdo nahlásí požár v místech, kde je oznámeno pálení trávy nebo klestí, hasiči si před výjezdem ověří, zda je vše v pořádku a ušetří zbytečný výjezd.

Lidé by také měli věnovat pozornost místu, na kterém odpad zapalují. „Mylně si myslí, že když zaprší, tak se nic nestane. Jenomže to je mokrá jenom hlína. Stará stojatá tráva hned uschne, jakmile zafouká vítr. Požár se pak může lehce rozšířit,“ zdůraznil Vidlář. Přímo hazard je pak podle něj rozdělávání ohňů za silného větru. „Dále je rizikové také nedostatečně obryté místo pálení nebo zanechání místa bez kontroly,“ dodal Vidlář.