„Pobyt pořádáme každý rok. Účastní se ho jak lidé po transplantaci, tak lékaři. Protože jsme se podruhé narodili, každý nováček na setkání dostane svůj nový rodný list,“ vysvětlil František Kmínek ze spolku Markéta, který akci pořádá.

Letos se sejde přes šedesát lidí, kteří mají za sebou transplantaci srdce. Mezi nimi například Brňanka Jana Hajnovičová, kterou operovali v roce 2013. Selhal jí totiž imunitní systém. „Se srdcem jsem se nikdy neléčila. Pak jsem ale začala špatně dýchat a už to šlo ráz na ráz. Ještě ten rok na podzim mě operovali, byla jsem ale ráda, že díky novému srdci budu žít,“ svěřila se.

Letos se setkání zúčastní už podruhé. „Je to bezvadný nápad. Loni jsem jela se smíšenými pocity, odjížděla jsem už ale plná nadšení a příjemného pocitu. Je to pro mě doslova srdeční záležitost,“ řekla.

V sobotu třeba spolu s ostatními zasadí v mikulovském hotelu Zámeček strom života. „U jeho zasazení bude i lékař Jan Černý. Ten před dvaadvaceti lety transplantoval srdce tehdy dvouleté dívence. Dnes čtyřiadvacetiletá Markéta Těršípová přijde také. Právě po ní je také pojmenovaný náš spolek,“ vysvětlil Kmínek.

Šestadvacet lidí si vyzkoušelo, zda mají na kariéru policisty.
Fyzické testy jihomoravských policistů zkusilo 26 zájemců. Neuspěla ani půlka

O lidi s transplantovaným srdcem se v Brně stará Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie a také I. Interní kardioangiologická klinika ve svatoanenské nemocnici. Její přednostka Lenka Špinarová se setkání také účastní. „Pacienti, kteří jdou k transplantaci, mají zpravidla těžké srdeční selhání. Srdce je v těchto případech tak postižené, že už nefunguje, jak by mělo, a nefungují ani všechny ostatní léčebné metody. Teprve poté se lékaři uchýlí k transplantaci, po níž musí člověk brát doživotně léky,“ vysvětlila. Ročně v Brně transplantují srdce přibližně třiceti lidem.

Že může člověka ohrožovat srdeční selhání, pozná i podle špatného dýchání. „Pacienti trpí velkou dušností, nejprve při větší námaze, později už i při běžných denních činnostech,“ upřesnila Špinarová.

I proti srdečnímu selhání existuje prevence. Důležité je nekouřit, pravidelně se hýbat, zdravě jíst a kontrolovat hodnoty tlaku a cholesterolu. „U některých pacientů je nicméně onemocnění vrozené a ovlivnit se nedá. Je třeba ho odhalit co nejdříve a začít s léčbou,“ doplnila Špinarová.

Highland games na brněnské Kraví hoře. Ilustrační foto.
Zdatní Brňané porovnají síly na Kraví hoře. Při tradičních skotských hrách

I když dostali nové srdce, s pohybem už dotyční velké problémy nemají. „Při víkendovém setkání máme naplánovanou řadu vycházek a pohybových aktivit, jako je volejbal, tenis nebo i nordic walking,“ vyjmenoval Kmínek.

O srdečních a cévních chorobách se mohou dozvědět víc i Brňané, kteří v neděli vyrazí do Fakultní nemocnice Brno. V neděli tam pro ně chystají akci s názvem Kardioden. „Pro zájemce chystáme například přednášku o tom, že nedostatek pohybu může přinést riziko kardiovaskulárních onemocnění. Lidé se také budou moci podívat do specializovaných pracovišť kliniky,“ uvedl mluvčí nemocnice Pavel Žára.

V tamním kinosálu také lékaři zájemcům bezplatně vyšetří tlak, glykemii nebo cholesterol.

Tři sestry.
Festival nabídne šedesát druhů piva a hudební lahůdky. Na stadionu za Lužánkami