Sladký produkt hodnotila porota složená ze slovinských včelařů. Na první ročník hodnocení se sešlo šedesát vzorků, rozdělených do kategorií med lesní, květový a slunečnicový. „Deset vzorků pocházelo z okolí Myjavy na Slovensku a dalších deset z Českých Budějovic. Z největší vzdálenosti byl jeden vzorek z Tachova. Jinak se jednalo o med včelařů z okolí Kyjova," přiblížil předseda kyjovské organizace i okresního výboru včelařského svazu Miroslav Smolík.

Trojice odborníků ocenila u vítězného vzorku především čistotu, barvu a také vůni a chuť. „Zpočátku se ozývaly pochybovačné hlasy, jestli včely v centru města najdou dost potravy. Toto je ten nejlepší důkaz, že jsme udělali dobré rozhodnutí," zhodnotil kyjovský starosta František Lukl.

Úly nechalo město zřídit letos v dubnu. Má je na starosti Rudolf Plachý. „Včel máme kolem jednoho kilogramu na včelstvo, to je asi deset tisíc jedinců. V průměru jsme vytočili kolem dvaceti kilogramů medu na jedno včelstvo," uvedl Plachý, který je i členem Českého svazu včelařů.Na kyjovském 1. Mezinárodním hodnocení medu zvítězil v kategorii květových medů výtvor včel, které chová Kyjov na střeše restaurace u kulturního domu. Odborná porota přijela až ze Slovinska.Zdroj: Městský úřad Kyjov

I díky úspěchu v soutěži chce kyjovská radnice počet včelstev na jaře příštího roku rozšířit. Med město plní do čtvrtlitrových lahviček s etiketou, které zároveň slouží jako upomínkový předmět pro významné hosty. Po rozšíření včelstev by se med mohl dostat i na pult kyjovského informačního centra, kde by si jej koupili místní i turisté.

Podle Smolíka je hodnocení medu ve Slovinsku běžné a porotci s ním mají zkušenosti i potřebná oprávnění. Jelikož chtějí včelaři soutěž pořádat medu pravidelně, potřebují se od slovinských kolegů naučit, jak na to.

Kvalita medu je letos dobrá, počasí ale mělo velký vliv na množství. „Z jara přišly mrazy, zmrzly ovocné stromy. Akát téměř nekvetl, lípa také. A když už kvetla, tak z ní nebyl žádný med," přiblížil Smolík.

Tyto faktory mají vliv i na cenu. Jestliže se loni pohybovala kolem sto čtyřiceti až sto padesáti korun za kilo, letos je to sto sedmdesát, u některých druhů i více než dvě stě korun.

Přesto je na tom cenově Česká republika ještě dobře. „Ve Slovinsku se platí v průměru deset eur za kilo medu, Slováci mají kolem osmi až devíti a v Rakousku stojí kilo také kolem deseti eur," srovnal Smolík. Jedno euro vyjde asi na sedmadvacet korun.