Meteorologové vyhlašují smogovou situaci v době, když alespoň na polovině stanic překročí dvanáctihodinový průměr polétavého prachu hranici 100 mikrogramů na metr krychlový a ve 24hodinovém výhledu se neočekává pokles.

V Brně začala smogová situace platit v pátek dopoledne, potom se rozšířila na celý kraj. Zatímco v sobotu byla vyšší hodnota na několika místech v Brně, ale také ve Znojmě, Mikulově a Hodoníně, v noci na neděli klesly hodnoty pod 100 mikrogramů na metr krychlový.

Smogová situace je upozornění lidem, že je špatné ovzduší. Proto by měli snížit fyzickou námahu ve venkovním prostředí a větrat jen krátce. Protože se na zvýšených hodnotách významně podílí i emise z automobilů, doporučuje se řidičům zvážit, zda je jejich jízda nutná.

Smogová situace platí i v Jihočeském, Moravskoslezském, Ústeckém, Plzeňském, a Zlínském kraji.

O stupeň horší než smogová situace je stav regulace. Vyhlašuje se v místech, kde se překročí hranice polétavého prachu 150 mikrogramů na metr krychlový. V takové chvíli musí například některé podniky dělat opatření, aby se situace nezhoršovala. Stav regulace dnes ráno platí v Olomouckém a Středočeském kraji a také v Praze.