„Mezinárodní centrum se zaměřuje na léčbu kardiovaskulárních a neurologických onemocnění. Současně už probíhají výzkumy, které se věnují i prevenci a diagnostice těchto nemocí," vysvětlila mluvčí nemocnice Šárka Urbánková. Tato skupina chorob je totiž v rozvinutých zemích příčinou až dvou třetin úmrtí.

Stavba budovy mezinárodního centra začala v červnu 2010. Má sedm nadzemních a tři podzemní podlaží. Náklady na vznik centra se blíží pěti miliardám korun.

V současné době pracuje v ICRC sedmnáct mezinárodních vědeckých týmů, které tvoří celkem 307 odborníků. „Podobně jako jsou například olympijské hry motivací pro mladé sportovce, věřím, že ICRC bude inspirací pro mladé talentované odborníky z naší země, Evropy i celého světa a dají tak naději těm nemocným, kterým současná medicína dokáže pomoci jen částečně," řekl vedoucí lékař ICRC Tomáš Kára.

Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil například i ministr zdravotnictví Leoš Heger. „České zdravotnictví a medicínský výzkum dnes udělaly významný krok vpřed. Jsem přesvědčený, že aktivity Mezinárodního centra klinického výzkumu budou mít velký vliv na zvyšování kvality našeho zdravotnictví," sdělil.

Současně s otevřením nové budovy bude v pátek večer podepsáno ve vile Tugendhat Memorandum o založení Nadačního fondu ICRC Brno, jehož cílem bude poskytovat podporu mezinárodní spolupráci v lékařském výzkumu, vzdělávání a klinické medicíně.