Podle krajinného ekologa z Masarykovy univerzity Martina Culka je nejhorší stav na dálnici D1 kolem Rousínova na Vyškovsku. „Tam by měla proudit migrující zvířata mezi Karpaty a Českou vysočinou. Jsou tam nejvýznamnější migrační cesty, ale zatím je zvířata příliš nepoužívají," prohlásil Culek.

Velká zvířata se totiž často bojí hluku a dálnici proto nezvládnou překonat. „Jsou dost inteligentní a odhadnou, že širokou dálnici živé nepřekonají. Souvisí to s několikanásobným nárůstem množství dopravy od roku 1990," vysvětlil ekolog. Některá menší zvířata, jako jsou třeba lišky, používají pro krátké přesuny normální dálniční mosty nebo dokonce propustky.

Loni řidiči na jižní Moravě nahlásili téměř tisícovku srážek s lesní zvěří. Nejčastěji se střetli se srnci nebo divokými prasaty.

Plán, kde vzniknou mosty pro zvěř

Jižní Moravou prochází významné migrační trasy zvěře. Přes dálnici se ale po takzvaných zelených mostech nedostanou. Žádné tam nejsou. Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

Dvacátý ročník Mezinárodního policejního mistrovství v jezdectví se konal v brněnské Panské Líše. Nechyběl ani doprovodný program s policejními ukázkami.
Koně bojovali s ohněm, vodou i davem. Na policejním mistrovství

TRASY UCPÁVÁ I BRNO

Podle Culka jižní Morava za ostatními kraji republiky zaostává. Srovnatelný je Jihomoravský kraj jen se Středočeským, ostatní jsou na tom lépe. „Na jižní Moravě je dost dálnic s intenzivním provozem a přitom tudy vedou zásadní středoevropsky významné migrační trasy. Například od Podyjí směrem k Brnu, Vyškovu a Prostějovu. Klíčové místo téměř úplně zacpalo Brno, které se navíc v současnosti rozrůstá," popsal situaci odborník.

Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jana Studeckého ale srovnávat kraje nelze. „Vzhledem k rozdílné délce dálnic v jednotlivých krajích a samozřejmě i k nerovnoměrnému rozložení migračních tras nelze provést žádné smysluplné srovnání," argumentoval Studecký.

Pozor žáby!

Culek doporučuje stavět ekodukty s přírodním povrchem a další prostupné cesty zvěři v okolí Brna. „V současnosti vzniká souvislý neprůchodný pás, ohraničený řadou plotů. Ve zbývajících alespoň z části přírodních prolukách by mělo být více zelených mostů," zdůraznil ekolog.

Migrace se netýká jen velkých zvířat, ale i těch menších. Například na Znojemsku mezi Boroticemi a Božicemi usnadnili lidé migraci obojživelníkům. „Vznikl tam nový mokřad s trvalými zábranami, které mají obojživelníky zavést do podchodu. Nefunguje bohužel příliš dobře a na jaře je nutné silnici opatřit značkami, aby řidiči o žábách věděli," poznamenal zoolog Antonín Reiter.

Hokejový útočník Tomáš Svoboda
Už mi není dvacet, abych lítal po republice, říká navrátilec Svoboda